Trávník potřebuje pravidelné hnojení a závlahu. A to i během léta

Trávník potřebuje pravidelné hnojení a závlahu. A to i během léta
Trápí vás kvalita trávníku, který při vysokých letních teplotách dostává pořádně zabrat? Pokud dodržíte zásady správného hnojení a další péče, budete se vzhledem trávy na zahradě nadmíru spokojeni.

Hnojení vyživí trávu i během léta

Říkáte si, že se trávník má hnojit na jaře či na podzim, rozhodně ale ne v období vysokých teplot letního počasí? Pak vás možná překvapí, že pokud je hnojení správně nastaveno, v letním období může trávníku prospět a dostatečně jej vyživit.

To, jaké hnojivo pro trávník použít, záleží především na místě, kde se nachází a kvalitě tamější půdy. Obecně si můžete vybrat ze dvou možností. A sice z organického a chemického hnojení. Významně napomoct s kvalitou můžet také mulčování trávy. Pozor si dejte na chemickou cestu, která může znečišťovat podzemní vodu.

Při výběru hnojiva si můžete nechat poradit od odborníků. Důležité je vždy dodržovat správné množství hnojiva. Větši či menší dávky hnojiva nikdy nebudou správně fungovat a pro trávu budou mít spíše negativní účinky. Stejně jako závlaha by i hnojení mělo probíhat za chladnějšího počasí. Nemusíte čekat, až teploty klesnou, vyčkejte alespoň na ranní či večerní stín, a tedy i nižší teplotu. To spolu s aplikováním hnojiva  na vlhkou trávu zajistí, že se živiny rozprostřou rovnoměrně po celé ploše. Navíc nebude docházet k popálení trávníku.

Nejen hnojení, ale i pravidelné zavlažování

Kromě pravidelného hnojení v letním období nezapomínejte ani na dostatek vláhy. Ideální je pravidelné zavlažování v době, kdy na trávu nepraží přímé slunce. Aby bylo zajištěno dostatečné a pravidelné hnojení, můžete využít hnojiva, která postupně uvolňují živiny. Většina trav uvítá vysoké množství draslíku. To zvyšuje odolnost trávy především vůči suchu. Ať už budete hnojit kdykoliv, hnojivo má pro trávu nejeden pozitivní účinek. Mezi ně patří například:

  • odolnost vůči suchu, chorobám a různým škůdcům, 
  • podpora růstu a regenerace trávy, 
  • podpora a posílení správné funkce a růstu kořenů. 
Pravidelné hnojení trávníku je důležité například pro podporu růstu i posílení správné funkce a růstu
Pravidelné hnojení trávníku je důležité například pro podporu růstu i posílení správné funkce a růstu | Zdroj: ronstik / Depositphotos

V zimě dejte trávníku od hnojiva pauzu

Trávník by se měl hnojit nejenom v létě, ale i v dalších obdobích roku. První přísun živin by měl být trávě zajištěn hned na jaře. Ideálně na konci března či na začátku dubna. Následně můžete nechat trávníku až dva či tři měsíce od hnojiva odpočinout. Záleží, jak moc zatěžován je a v jaké kondici se během extrémně vysokých letních teplot nachází. Hnojením na konci června či v červenci nic nezkazíte. Poslední hnojení si ideálně nechte na konec října tak, aby byla tráva připravena na chladnější zimní počasí.

Pokud chcete být do detailu připraveni, změřte i pH trávníku. To vám pomůže vybrat správný druh hnojiva nejenom dle času hnojení, ale i dle aktuální kvality půdy. Získáte tak skutečný přehled o tom, co váš trávník potřebuje.