To nejlepší pro děti: Osvětlení dětských pokojů by se nemělo podceňovat

To nejlepší pro děti: Osvětlení dětských pokojů by se nemělo podceňovat
Osvětlení často považujeme za samozřejmost. Je to tak běžný prvek našeho domova, že jen zřídka přemýšlíme o pohodlí, funkci a bezpečnosti. Pravdou je, že správné světlo dělá v pocitu komfortu rozdíl a v případě dětského pokoje to platí dvojnásob. Pro děti chceme vždy to nejlepší, ale víme, co to je?

 Ať už chcete chránit oči svého novorozence, zastrašit příšery v ložnici vašeho tříletého pokladu nebo vylepšit prostor vašeho teenagera, je celá řada možností, jak osvětlení dětského pokoje přizpůsobit potřebám dětí.

Nápady na osvětlení pro miminko

S novým miminkem na cestě je osvětlení to poslední, o co se pravděpodobně v zařizování prvního dětského pokoje zajímáte. Nejdůležitější věcí, na kterou je třeba pamatovat při osvětlení dětského pokoje, je vyhnout se ostrému osvětlení. Ostré světlo může nadměrně stimulovat nebo případně poškodit citlivé vyvíjející se oči vašeho dítěte. Měkké osvětlení minimalizuje kontrast světla a tmy a nechává oči vašeho dítěte odpočívat. Vyhněte se tedy nechráněným žárovkám a halogenům a vsaďte na stíněná svítidla a rozptýlené světlo. Instalace stmívače světla  také může pomoci vytvořit v místnosti příjemnou atmosféru, kterou oceníte i v době, kdy dítě povyroste.

dítě v postýlce
dítě v postýlce | Zdroj: PantherMediaSeller / Depositphotos

Jedno světlo v místnosti je už přežitkem

 S více svítidly (minimálně tři), jako je stropní svítidlo, stojací lampa nebo nástěnné světlo a stolní lampa, získáte správné množství světla, kdekoli v místnosti potřebujete. Nebojte se být kreativní a použít zábavná svítidla.

Přirozené světlo je stejně důležité, jako to umělé

Začněme tím nejzákladnějším – přirozeným osvětlením. Přirozené světlo je nezbytné v každém interiéru, ale možná ještě důležitější je pro pokoj vašeho dítěte. Ujistěte se, že co nejvíce maximalizujete přirozené světlo, abyste se vy i vaše dítě mohli volně a bezpečně pohybovat po místnosti. Nikdo nechce nehodu, když se sklouzne po hračce.

Zvláště ráno by dětský pokoj měl být osvětlený přirozeným světlem, nejlépe i se slunečními paprsky.

Osvětlení dětského pokoje

Nejdůležitějším aspektem osvětlení dětského pokoje je bezpečnost. Výběr nerozbitného osvětlení, jako je třeba plast, a vyhýbání se křehkým materiálům, jako je sklo nebo keramika, pomáhá vyhnout se jakýmkoli nešťastným katastrofám.

Pokud je vaše ratolest náchylná k nehodám, ujistěte se, že jsou všechny volné šňůry připevněny k podlaze nebo stěně. Zajistěte, aby se vaše dítě cítilo bezpečně i v noci tím, že budete mít v blízkosti uklidňující noční světlo, jako je lampička v designu oblíbené pohádkové postavičky.

Osvětlení ložnice pro teenagery 

zařízený pokoj
zařízený pokoj | Zdroj: Luise Rainera z Pixabay

Osvětlení pokoje teenagera se téměř neliší od pokoje dospělého. Tentokrát to vyžaduje více znalostí o potřebách dětí.  

Nejprve zvažte činnosti, které vaše dítě baví. S největší pravděpodobností bude chtít ve svém pokoji sledovat televizi nebo hrát videohry. Zároveň také očekáváte, že vaše dítě bude číst nebo studovat u stolu. Abyste všechny požadavky mohli uspokojit, přidejte vrstvy světla, které můžete vy a vaše dítě upravit tak, aby fungovaly, a zároveň zkrášlily pokoj a zajistily příjemný pocit.  

Doporučeným mixem osvětlení pro ložnice dospívajících dětí je zapuštěné osvětlení po obvodu, výrazné svítidlo uprostřed pokoje a nástěnná svítidla u postele. Hodí se i lampička na pracovním (studijním) stole. Díky tomu existují různé možnosti osvětlení, které mohou uspokojit konkrétní potřeby. 

Zdroje článku: