Tipy, jak zabránit žloutnutí listů na ibišku

Tipy, jak zabránit žloutnutí listů na ibišku
Ibišek je oku i čichovým buňkám lahodící květina. Tu lze pěstovat jako pokojovku i venkovní rostlinu. Poradíme vám, jak o ni správně pečovat a proč nejsou žluté listy vždy důkazem špatné péče.

Národní rostlina Haiti i oblíbený čaj

Národní květina karibské země Haiti. To je ibišek. Bylina, která je jednoletým keřem nebo rostlinou, ze které lze připravit známý ibiškový čaj. Ten je populární pro svou typickou kyselost a účinnou pomoc při nízkém tlaku. Aby vaši domácnost či zahradu mohly zdobit nádherné květy, je nutné vědět, jak o rostlinu správně pečovat.

Přelití ani nedostatek vody ibišku nesvědčí

U pokojových květin je vhodné dodržovat běžnou pokojovou teplotu okolo 20 °C. Pozor si dejte na zalévání. Přílišné množství vody by mohlo vést ke hnilobě kořenů nebo žloutnutí listů. Se žloutnutím listů se u ibišku můžeme setkat poměrně často. Nemusí mít pouze jednu příčinu.

Správné zalévání je alfou a omegou nejen zdraví listů, ale i celé rostliny. Listy mohou žloutnout jak při nedostatku, tak i nadbytečném množství vody. Právě přílišné zalévání vede ke hnilobě kořenů, které nedokážou listy pořádně vyživit. Z toho důvodu dochází k jejich žloutnutí. To se může projevit i ve chvíli, kdy má rostlina nedostatek vody. Vždy by tak měl být ibišek zalit pouze tak, aby byla hlína vlhká. Ideální je využít květináč s odvodňovacími otvory, aby mohla hlína dostatečně dýchat.

Miluje přímé slunce i dostatek výživy

To, jak ibišek prospívá, záleží i na jeho umístění. Stejně jako další rostliny ani ibišek není milovníkem stínu. Nejvíce mu prospívá umístění tam, kde si alespoň na několik hodin denně užije přímé slunce. Pozor ale, aby se vám rostlina při celodenním parnu nespálila.

Účinně proti žloutnutí listů bojuje také správné hnojení. Hned při pořízení květiny by mělo dojít k aplikaci hnojiva buď přímo pro ibišek, nebo pro pokojové rostliny. U venkovní varianty ibišku vsaďte na hnojivo obsahující fosfor, draslík či dusík. Kromě počátečního hnojení by mělo k dodání živin docházet pravidelně i během roku. Ideálně jednou za dva až tři měsíce. Díky tomu bude mít ibišek dostatek živin pro celou rostlinu. Vyhnete se tak žloutnutí listů.

Ne vždy jsou žluté listy problémem k řešení

Žloutnutí listů značí, že rostlina ibišku není 100% v pořádku. Účinně bojovat proti jejím neduhům lze především podpořením jejího zdraví a výživy. Zároveň ale platí, že ne vždy musí být žloutnutí listů problémem. Často se stává, že po přesazení či přesunutí ibišku na nové místo, květina potřebuje adaptaci. Žloutnutí listů je v tomto případě pouze reakcí na změnu, se kterou se rostlina musí srovnat. Samozřejmě nic nezkazíte přidáním hnojiva. Na místě je ale především dopřát rostlině čas, aby se vrátila zpět do své pohody.