Teplé barvy podzimu jsou letos inspirací pro zútulnění domova

Teplé barvy podzimu jsou letos inspirací pro zútulnění domova
Jak teploty klesají, listí na stromech se mění a vybarvuje se v mnoha zářivých barevných odstínech. U domů se objevují jako dekorace dýně a doma už se line teplo z radiátorů nebo z kamen či krbů. Toto roční období je ideální k tomu, aby domov získal hřejivější vzhled pro nadcházející chladné měsíce.

Ať už trochu změníte barevný vzhled vašeho obývacího pokoje výměnou polštářů a přehozů podle ročního období nebo v ložnice sáhnete po měkoučkém povlečení z mikroplyše v živých barvách od světle zelené po temně vínovou, vnesete i drobnými změnami do prostoru harmonii, která se bude hodit přes dlouhé měsíce, kdy venku příroda postupně ztmavne a ztratí svou pestrost.  

obývák v barvách podzimu
obývák v barvách podzimu | Zdroj: NewAfrica / Depositphotos

Proměna domácího vybavení tak, aby odrážela měnící se roční období, je nejen osvěžující, ale také přináší teplo a pohodlí během chladnějších měsíců. To je důvod, proč se tolik podzimních barevných nápadů přirozeně inspiruje odstíny z přírody.

Vínová, kaštanová a sytá červená jsou jedním z největších hitů letošní podzimní sezóny. Na začátku září Google oznámil, že vyhledávání kaštanové barvy bylo na pětiletém maximu. Tak proč nepřijmout tento krásný odstín? Ať už jde o barvy bytového textilu, doplňky nebo dokonce kusy nábytku, jako je třeba odkládací stolek.

Výjimečná barva, která letos na podzim dominuje trendům, je vínová spolu s bohatými variacemi, jako je vínově červená (oxblood red). Módní domy jsou zaplaveny bohatými odstíny vínové a syté červené, které lze snadno kombinovat s většinou světlých odstínů, jako je šedá, teplá bílá a barva přírodního dřeva. Právě odstíny červené dodávají interiérům eleganci a hřejivost.​

Jak již bylo zmíněno, podzimní období je do značné míry definováno měnícími se barvami listů na stromech, od sytě zelených po koláž hnědých, žlutých, oranžových a červených listů. Je to jedna z nejkrásnějších věcí na této sezóně. A s podzimními barvami vydržíme až do období, kdy se naše domovy začnou připravovat na Vánoce.

výhled oknem na podzimní přírodu
výhled oknem na podzimní přírodu | Zdroj: baza178 / Depositphotos

V podzimních barvách je hodně důležitá žlutá, která je synonymem slunečního svitu.

Podzimní zdobení nemusí být nutně jen v barvách listů, ale je to také o útulnosti a hřejivých jemných neutrálních tónech, jako je například béžová nebo šedá, které dodají vašemu domovu uklidňující atmosféru. Dobře jde pracovat i se žlutými podtóny.

Podzimní měsíce obvykle znamenají, že lidé po létě zpomalí a tráví více času doma. Je tedy důležité vytvořit uklidňující domácí prostředí, ve kterém se člověk může uvolnit.  

Použití zemitých tónů terakoty a červené hlíny patří už k zažitým trendům v obývacím pokoji současnosti. A i když tyto odstíny fungují dobře po celý rok, obzvláště vhodné jsou pro podzim vzhledem k jejich hřejivosti a zaměření na přírodu. Také olivově zelená barva a tlumené modré tóny umí do interiéru přinést propojení s přírodou.  

Trendy materiály bytového textilu pro letošní podzim

Výběr správných materiálů pro bytový textil je klíčový pro vytvoření útulné a stylové atmosféry. Nejpropagovanějším materiálem je len. Lněná textilie najde využití jako ložní povlečení, ubrusy nebo závěsy. Bavlna je stále vzhledem k cenové dostupnosti a snadné údržbě nejuniverzálnějším materiálem, který se hodí do každé domácnosti. Po období, kdy byla vlna trochu na ústupu, se vrací zpět a to především díky výjimečným izolačním vlastnostem. Nejoblíbenější jsou v současnosti vlněné pletené deky.  Dotyk luxusu vnese do každého prostoru kašmír. Tento vysoce ceněný materiál, který můžete do interiéru zakombinovat ve formě dek a polštářů, je nesmírně příjemný při styku s pokožkou.

K chladnému ročnímu období patří i kožešiny. Dnes je úspěšně nahrazují kožešinové imitace, které jsou měkké, teplé a vypadají velice dobře.

Zdroje článku: