Tento plevel byste měli z trávníku rozhodně odstranit

Tento plevel byste měli z trávníku rozhodně odstranit
Péče o trávník vyžaduje také pravidelné odstraňování plevele. Některé přirozeně se vyskytující druhy plevele nemusí být nutně za plevel považovány, mohou však způsobit nepříjemné zavadání trávníku nebo jinak poškodit jeho kvalitu.

Úprava nezpevněných ploch na pozemku rodinného domku se v současné době většinou zaměřuje na výsev nebo pokládku uniformního trávníku. Jeho výhodou je především čerstvý vzhled a měkký charakter umožňující dělat na zatravněných plochách různé aktivity a udržuje povrch relativně chladný. Uniformita moderních trávníků je výhodná hned z několika důvodů – stébla jednak nelákají hmyz a nehrozí tak žihadlo nebo bodnutí, jednak se lépe udržuje jeho zdraví. Náletem se do uniformního trávníků může dostat plevel, který sice nemusí vypadat neatraktivně, může však způsobit poškození jeho uniformity, a tím zavadání, nerovnoměrné vysychání apod., které vedou k nutnosti náročnější péče nebo obnovy.

Na jaký plevel v trávníku si dát pozor

Problém pro zdravý růst a optimální rozmístění stébel klasických travin může znamenat především kvetoucí plevel. Jedná se především o pampelišku, jitrocel, pryskyřník nebo sedmikrásky, případně také jetel, případně kvetoucí trávy s dlouhými stonky a velkými plody...

Tyto kvítky jsou sice hezké na pohled, přitahují žádoucí opylovače a způsobují, že zahrada vypadá jako louka, trávníku však nesvědčí, jelikož často odčerpávají živiny potřebné pro jeho zdravý růst, stíní stéblům v jejich blízkosti a mohou přitahovat škůdce, kteří pak trávník různým způsobem poškozují. Největší výskyt plevele majitelé trávníku zaznamenávají v letních měsících, tedy od června do srpna, kdy vykvétá, odstraňovat by se však měl začít již během rašení – od března a až do konce vegetačního období trávníku, tedy do října.

Jak se vypořádat s plevelem v trávníku

Péče o trávník nespočívá tedy jenom v jeho zavlažování a výživě, ale také v pravidelném odstraňování plevele. Některé druhy jsou drobné a stačí je vytrhávat, jiné mají větší kořeny a musí se ze svého stanoviště vykopat. Standardně existují také metody odstraňování plevele chemickou cestou, které mezi pěstiteli nejsou příliš oblíbené, a hlavně může poškodit samotný trávník a nemusí být příliš účinné. Obecně se tímto způsobem aplikuje především vinný ocet, který má kyselý charakter a dokáže si poradit s malými výhonky plevele. Větší rostliny postřik z octa pouze zpomalí, jejich růst však nezastaví. Nejvhodnějším řešením je odstraňování mechanické.

Plevel můžete zlikvidovat i mechanicky. Musíte to však provést správně.

Plevel můžete zlikvidovat i mechanicky. Musíte to však provést správně | Zdroj: nardi.bk.ru / Depositphotos

Jak účinně odstranit plevel mechanicky

Při odstraňování plevele je velmi důležité mít na paměti, že musí jít ze země celý i s kořenem. Odtržení stonku nebo pouze částečné odstranění kořene způsobí pouze to, že plevel začne růst rychleji a více se množit. U plevele s tenkým stonkem a kořeny se postupuje vytažením celé rostliny i se zeminou, u větších rostlin (např. pampelišek) je nutné použít tenkou dlouhou lopatku, kterou plevel ze země vykopete. Na místě výkopu je pak třeba doplnit substrát a provést opětovné zasetí trávníku.