Druhy Tatranského čaje
Publikováno: 2. října 2021, 17:05
Bc. Kamila Nováková
Foto: lindasky76 / Shutterstock
Doba čtení: 3 min
Tatranský čaj je lihovina, která pochází ze Slovenska. Co přesně se za tímto nápojem ukrývá a jaké jsou druhy Tatranského čaje?
Co je Tatranský čaj
Navzdory nevinně vyhlížejícímu názvu Tatranský čaj, dnes také Tatratea, jde o lihovinu, která může obsahovat až 72 % alkoholu.
Svůj původ má ve Vysokých Tatrách, horách, kde se tradičně hostům nabízel horký čaj s bylinným likérem. Tatranský čaj se dodnes vyrábí dle tradiční receptury z čaje a bylin. Zraje v dubových sudech, poté prochází extrakcí a filtrací. Proces zrání vyžaduje až 8 týdnů.
Druhy Tatranského čaje
Tatranský čaj se vyrábí v několika sériích, které jsou typické různými příchutěmi, obsahem alkoholu i odlišně vypadajícími lahvemi.
První série (čajová)
- 22 % Kokos – Nápoj je vyroben na bázi bílého čaje a kokosového extraktu, typický je pro něj jeden z nejslabších obsahu alkoholu, lahev je bílá a nápoj světle zlatý.
- 32 % Citrus – Tento Tatranský čaj je obohacený o extrakty citronu a limetky, lahev je světle zelená, nápoj má jantarovou barvu.
- 42 % Broskev – Jde o nejsladší verzi, která je vyrobená z bílého a černého čaje a extraktu z broskví, lahev má broskvovou barvu, nápoj je zlatožlutý.
- 52 % Originál – Tato varianta je původní. Je vyrobená z černého čaje a vysokohorských bylin, lahev je černá, nápoj je jantarovo-mahagonový.
- 62 % Lesní ovoce – Tento alkohol na bázi černého čaje obsahuje extrakty z lesních plodů – borůvek, ostružin a lesních jahod. Barva lahve je fialová, nápoj je červeně mahagonový.
- 72 % Zbojnický – Jde o nejsilnější z rodiny Tatratea, recept je podobný jako u 52% verze, obsahuje ale méně cukru a je obohacený o chinový extrakt.
Vybrané výrobky ze druhé série (ovocná)
- 17 % Mléko a čaj – Tato varianta je s nejnižším obsahem alkoholu, vyrobená je smícháním 52% varianty a smetany, lahev je zlatá.
- 27 % Acai a arónie – Tatranský čaj je vyrobený z bobulí acai a aronie, lahev má modrou barvu.
- 37 % Ibišek a červený čaj – Čaj je vyrobený z červeného čaje, ibišku a višní, lahev je růžová.
- 47 % Květový – Tento produkt se vyrábí ze sedmi druhů lučních květů, sedmi květů z keřů a sedmi květů ze stromů, místo cukru je slazen medem, lahev je žlutá.
- 57 % Šípek a rakytník – Základ tvoří z červený čaj, obohacen je o vůni šípku a rakytníku, lahev je oranžová.
- 67 % Jablko a hruška – Pro výrobu tohoto čaje se používají jablka a hrušky, lahev má tmavě červenou barvu.
Výrobky třetí série (bylinná)
- 35% Bylinný – Tento druh je vyroben bez přídavku cukru, je slazený extrakty z rozinek, fíků a stévie, obsahuje více než 30 druhů bylin, především ostropestřec, vrbovku a zelený čaj, lahev je tmavě zelená.
- 35% Hořký – Tento čaj je vyroben bez přídavku cukru, také se sladí rozinkami, fíky a stévií, obsahuje více než 30 bylin, hlavně pelyněk, hořec a ostropestřec, lahev je hnědá.
Limitovaná edice
- 40 % Chaga a aloe vera – Tato edice je založena na černém čaji a koncentrátech z aloe vera a houby čaga, vyrábí se pouze pro slovenský trh, v ČR není dostupná.
Zdroj:
- autorský text