Druhy Tatranského čaje

Druhy Tatranského čaje
Tatranský čaj je lihovina, která pochází ze Slovenska. Co přesně se za tímto nápojem ukrývá a jaké jsou druhy Tatranského čaje?

Co je Tatranský čaj

Navzdory nevinně vyhlížejícímu názvu Tatranský čaj, dnes také Tatratea, jde o lihovinu, která může obsahovat až 72 % alkoholu.
Svůj původ má ve Vysokých Tatrách, horách, kde se tradičně hostům nabízel horký čaj s bylinným likérem. Tatranský čaj se dodnes vyrábí dle tradiční receptury z čaje a bylin. Zraje v dubových sudech, poté prochází extrakcí a filtrací. Proces zrání vyžaduje až 8 týdnů.

Druhy Tatranského čaje 

Tatranský čaj se vyrábí v několika sériích, které jsou typické různými příchutěmi, obsahem alkoholu i odlišně vypadajícími lahvemi. 

Zdroj: lindasky76 / Shutterstock

První série (čajová) 

  • 22 % Kokos – Nápoj je vyroben na bázi bílého čaje a kokosového extraktu, typický je pro něj jeden z nejslabších obsahu alkoholu, lahev je bílá a nápoj světle zlatý.
  • 32 % Citrus – Tento Tatranský čaj je obohacený o extrakty citronu a limetky, lahev je světle zelená, nápoj má jantarovou barvu.
  • 42 % Broskev – Jde o nejsladší verzi, která je vyrobená z bílého a černého čaje a extraktu z broskví, lahev má broskvovou barvu, nápoj je zlatožlutý.
  • 52 % Originál – Tato varianta je původní. Je vyrobená z černého čaje a vysokohorských bylin, lahev je černá, nápoj je jantarovo-mahagonový.
  • 62 % Lesní ovoce – Tento alkohol na bázi černého čaje obsahuje extrakty z lesních plodů – borůvek, ostružin a lesních jahod. Barva lahve je fialová, nápoj je červeně mahagonový.
  • 72 % Zbojnický – Jde o nejsilnější z rodiny Tatratea, recept je podobný jako u 52% verze, obsahuje ale méně cukru a je obohacený o chinový extrakt. 

Vybrané výrobky ze druhé série (ovocná)

  • 17 % Mléko a čaj – Tato varianta je s nejnižším obsahem alkoholu, vyrobená je smícháním 52% varianty a smetany, lahev je zlatá.
  • 27 % Acai a arónie – Tatranský čaj je vyrobený z bobulí acai a aronie, lahev má modrou barvu.
  • 37 % Ibišek a červený čaj – Čaj je vyrobený z červeného čaje, ibišku a višní, lahev je růžová.
  • 47 % Květový – Tento produkt se vyrábí ze sedmi druhů lučních květů, sedmi květů z keřů a sedmi květů ze stromů, místo cukru je slazen medem, lahev je žlutá.
  • 57 % Šípek a rakytník – Základ tvoří z červený čaj, obohacen je o vůni šípku a rakytníku, lahev je oranžová.
  • 67 % Jablko a hruška – Pro výrobu tohoto čaje se používají jablka a hrušky, lahev má tmavě červenou barvu.

Výrobky třetí série (bylinná) 

  • 35% Bylinný – Tento druh je vyroben bez přídavku cukru, je slazený extrakty z rozinek, fíků a stévie, obsahuje více než 30 druhů bylin, především ostropestřec, vrbovku a zelený čaj, lahev je tmavě zelená.
  • 35% Hořký – Tento čaj je vyroben bez přídavku cukru, také se sladí rozinkami, fíky a stévií, obsahuje více než 30 bylin, hlavně pelyněk, hořec a ostropestřec, lahev je hnědá. 

Limitovaná edice

  • 40 % Chaga a aloe vera – Tato edice je založena na černém čaji a koncentrátech z aloe vera a houby čaga, vyrábí se pouze pro slovenský trh, v ČR není dostupná.

Zdroj:

  • autorský text