Tajemství zkušených zahrádkářů: Tento přírodní hnojivý koktejl přinese rekordní úrodu

Tajemství zkušených zahrádkářů: Tento přírodní hnojivý koktejl přinese rekordní úrodu
Každoročně s jarem přijde na spoustu z nás potřeba zabořit ruce do hlíny a začít sázet a pěstovat. Doufáme v bohatou úrodu plnou šťavnaté zeleniny a ovoce, v té nejlepší kvalitě, obohacené o energii péče a lásky, kterou jim po týdny dáváme. Ale často bývají představy podstatě radostnější, než reálný výsledek. Najednou máme místo oné bohaté úrody pár ubohých vytáhlých rostlin a na nich ještě žalostnější bledé plody s mdlou chutí… Jak tomuto velkému zklamání zabránit? Odpovědí jsou jíchy!
Obsah článku
  1. Co je to jícha a jak ji vytvořit?
  2. Recepty na tři nejpoužívanější jíchy
  3. Kostivalová jícha
  4. Kopřivová jícha
  5. Jícha ze slepičího trusu 
  6. Další typy na užitečné přírodní pomocníky na závěr

Co je to jícha a jak ji vytvořit?

Jícha, neboli zákvas, je fermentovaný hnojivý nebo ochranný koktejl vyrobený nejčastěji z bylin nebo slepičího trusu a vody. 

Jíchu si vytvoříme tak, že do plastové nebo ještě lépe skleněné nádoby dáme byliny či slepičí trus a zalijeme dešťovou vodou. Směs přikryjeme víkem a dáme na teplé místo kvasit. 

Asi po třech týdnech by směs měla přestat kvasit a měla by být vhodná k použití. Dobré je jí během kvašení každý den promíchat. Nutné to není, pak ale musíme počítat s tím, že proces fermentace bude o něco delší.

Po ukončení procesu kvašení z jíchy scedíme pevné složky, ty vyhodíme na kompost a tekutiny využijeme v péči o zahradu.

Jíchu používáme ředěnou s vodou v poměru 1:10 a rostliny jí zaléváme ke kořenům.

Recepty na tři nejpoužívanější jíchy

Jíchu můžeme vytvořit z různých typů rostlin či hnoje a každá má mírně odlišné vlastnosti. Mezi známé ochranné jíchy patří například zákvas z měsíčku, který posiluje obranyschopnost rostlin nebo z černého bezu, který se lije do chodbiček hryzcům a krtkům.

Nejčastější používané hnojivé jíchy jsou tyto tři:

Kostivalová jícha

Dodává rostlinám draslík a je skvělým pomocníkem v péči zejména o rajčata, zelí a celer. Můžeme kombinovat s jíchou z kopřivy.

Recept: (dle knihy od I. M. Plesníkové: Moje biozahrada)

  • 1 kg čerstvých listů na 10 l vody 
  • Ředění 1:10
Jícha z kopřivy dodává rostlinám především dusík a železo
Jícha z kopřivy dodává rostlinám především dusík a železo | Zdroj: alicjane / Depositphotos

Kopřivová jícha

Jícha z kopřivy dodává rostlinám především dusík a železo. Může být využita na všechny druhy zeleniny až 4x za sezónu. Můžeme kombinovat s kostivalovou jíchou.

Recept: (dle knihy od I. M. Plesníkové: Moje biozahrada)

  • 1 kg čerstvých listů na 10 l vody
  • Ředění 1:10, na mladé rostliny 1:20

Jícha ze slepičího trusu 

Slepičí trus je velmi bohatý na dusík a při přímém použití by spálil rostlinám kořeny. V podobě jíchy je ale neškodný a pro rostliny hotový zázrak! K jeho tvorbě ale doporučujeme vybrat odlehlý kout zahrady, protože během procesu směs velmi zapáchá.

Jíchu můžeme používat na zeleninu i květiny.

Recept (dle seriálu ČT: Kouzelné bylinky)

  • 1 díl slepičího trusu, 2 díly vody 
  • Ředění 1:10, není vhodná na luštěniny a cibuli 

Další typy na užitečné přírodní pomocníky na závěr

Příroda nám nachystala velké množství pomocníků, které můžeme využít na naší zahradě a zajistit si tak bohatou úrodu bez zbytečné chemie. Chemické postřiky nejen že hubí užitečné živočichy a organismy, ale velmi vysilují půdu a škodí i nám, lidem. Oproti tomu přírodní alternativy jsou neškodné pro život a naopak prospívají.

Dalšími užitečnými zálivkami a postřiky jsou odvary (např. odvar z vratiče skvěle funguje proti běláskovi zelenému a obaleči jablečnému), teplé výluhy (např. z přesličky rolní proti padlí a houbovitým chorobám rostlin) a studené výluhy (např. z lichořeřišnice proti mšicím). Stačí tyto alternativy jen řádně prozkoumat a každý si tam jistě najde řešení problému své zahradě na míru.

Teď již nezbývá než poděkovat, že jste dočetli až sem a popřát mnoho štěstí na cestě za bohatou úrodou!

Zdroj článku: