Tajemství bohaté úrody cherry rajčat: Správné prořezávání krok za krokem

Tajemství bohaté úrody cherry rajčat: Správné prořezávání krok za krokem
Rajčata patří obecně mezi nejpěstovanější zeleninu u nás. Velkou výhodou je variabilita pěstování, od druhů, až po místo pěstování. Jak účinně prořezávat cherry rajčata, aby plody byly zdravé a produktivní?

Prořezávání je klíčem k bohaté úrodě

Chuť podomácku pěstovaných cherry rajčat se nic nevyrovná. Abyste si mohli naplno užít a vychutnat sklizeň, je nutné pravidelně prořezávat rostlinu. Správným a pravidelným prořezáváním získáte lepší úrodu. Necháte-li rostlinu volně růst, výsledkem bude více listů a menších plodů. Veškerá energie bude směřována do listů a růstu rostliny, místo aby šla přímo do plodů. Časté prořezávání soustředí sílu a energii z živin a slunečního svitu přímo do plodů.

Kdy začít s prořezáváním?

Ze všeho nejdřív je důležité vědět, co je nutné prořezávat a v jakou dobu. Mnoho hobby zahrádkářů se mylně domnívá, že mohou začít s prořezáváním rostlin kdykoliv, odpověď je ale jiná. S prořezem se nedoporučuje pospíchat. Signálem k prořezávání je, jakmile se otevřou první květy. Toto období obvykle nastává v průběhu června, záleží na počasí. K prořezávání potřebujete nůžky, které je nutné udržovat pravidelně čisté před samotnou činností.

Pozor na velkou vlhkost způsobenou divokým růstem rostliny

Rostlina rajčete začne nedříve růst jedním hlavním stonkem. Z hlavního stonku vyrůstají výhonky, které se nakonec změní na více hlavních stonků. Neurčitá rajčata jsou druhem, který rostou neustále, dokud nepřijdou první mrazy. Přestože jsou rajčata odrůdy cherry neurčitá, dokážou být docela robustní. Obvykle se doporučuje ponechat dva hlavní stonky ve tvaru „Y“. V některých případech lze ponechat až čtyři stonky. Čím více hlavních stonků a listů ponecháte na rostlině, tím více hrozí výskyt nemocí kvůli vyšší vlhkosti rostliny.

Odstranění spodních listů

Nezapomeňte kromě prořezu zálistků věnovat pozornost také spodním listům. Jejich odstraněním preventivně předejdete šíření chorob, jakými jsou rané plísně, antraknóza a skvrnitosti listů. Choroby přenášené půdou mají vyšší šanci na infekci, pokud ponecháte spodní listy rajčat v kontaktu s půdou. Pro nejlepší výsledky se doporučuje odstranit všechny zálistky a spodní listy do výšky 30 centimetrů.

Věnujte péči plodům

Tak schválně, patříte k těm, co sbírají rajčata, až jsou plně zralá? Pokud ano, děláte chybu! Svým jednáním se nevědomky připravujete o bohatší úrodu. Ve skutečnosti začněte se sbíráním plodů, jakmile se začnou plody zbarvovat ze zelené do oranžové. Tato rajčata totiž mohou úplně bez problémů dozrát mimo rostlinu při pokojové teplotě a energie bude směřována do dalších plodů. Stejnou pozornost věnujte také plodům, o kterých víte, že je nespotřebujete. Ať už se jedná o zraněné nebo nemocné rajče, neprodlužujte zbytečně jejich odstranění. Odstraňte je včas, aby nedošlo k dalšímu zbytečnému plýtvání energie a živin v rostlině. Pokud je rajče pouze zraněné, ale není nemocné, přidejte ho do kompostu. Rozpůlené plody skvěle poslouží na odlákání škůdců od zdravých plodů.

Zdroje článku: