Sušení prádla venku má mnoho výhod. Avšak ne všechny kusy oblečení vydrží nápor žhnoucích slunečních paprsků

Sušení prádla venku má mnoho výhod. Avšak ne všechny kusy oblečení vydrží nápor žhnoucích slunečních paprsků
Sušení prádla venku praktikovaly naše babičky i prababičky. Bylo úplně normální sušit například ložní prádlo venku. Nejen, že prádlo dobře venku uschne, ale také nasaje příjemnou vůni.

Prádlo lze sušit venku na zahradě nebo na dvorku na věšáku nebo na prádelní šňůře mezi stromy. Kdo nedisponuje zahradou či dvorkem, má možnost sušit prádlo na lodžii či balkónu. Sušení prádla venku má rozhodně mnoho výhod. Je to přirozený proces, sluníčko nebo vítr hospodyňkám velmi pomůže.

Výhody sušení prádla venku

Svěží vůně, prádlo se méně mačká a když svítí sluníčko, lépe vybělí skvrny a redukuje choroboplodné zárodky díky UV-záření.

Ne všechny kousky oblečení snesou přímé sluneční záření

Pokud byste sušili pestrobarevné nebo tmavé prádlo na přímém slunci, barvy by mohly vyblednout nebo by mohlo dojít ke zbarvení. Takové kusy jako jsou pestrobarevná trička, svetry nebo tmavé látky je lepší sušit ve stínu nebo v polostínu.

Ale můžete to také využít a naopak prádlo, které má skvrny, může sluníčko pěkně odstranit.

Tmavé kusy oblečení je lepší sušit ve stínu, aby nedošlo k jejich vyblednutí
Aby nedošlo k vyblednutí oblečení, je lepší sušit tmavé prádlo ve stínu | Zdroj: Koldunova_Anna / Depositphotos

Jak správně pověsit blůzy či šaty?

Otočte oblečení naruby a pověste je na prádelní šňůru. Nemělo by být příliš těsně u sebe, potom uschne rychleji. Podle materiálu by se měly blůzy a šaty věšet na prádelní šňůru na ramínku. Sundat oblečení ze šňůry byste měli v ideálním případě před setměním, aby nenasálo vlhkost a neměli byste ho nechávat na věšáku přes noc.

Při jakém počasí je dobré sušit venku prádlo?

Nejlépe když je teplo a slunečno. Ale stejně tak se podaří prádlo usušit i ve stínu. Akorát je potřeba počítat s tím, že bude doba, než se prádlo usuší delší. Při chladných jarních dnech by se mělo prádlo pověsit po snídani a sundat před tím, než bude večer vlhko a tma. 

Pozor na vlhkost vzduchu

Při sušení prádla venku hraje podstatnou roli vlhkost ve vzduchu. Pokud je vysoká vlhkost vzduchu, jako je například na podzim nebo při mlze, je lepší sušit prádlo uvnitř. Ani teploty kolem 10 stupňů Celsia nejsou optimální.

Máte alergii?

Pokud vy nebo někdo z vašich členů rodiny trpíte pylovou alergií, pak dbejte na to, který druh pylu zrovna víří vzduchem. Druh pylu, na který máte alergickou reakci, by neměl skončit na prádelní šňůře s vaším prádlem. V tom případě je lepší sušit prádlo uvnitř a zavřít okna, dokud nebude prádlo suché a sundané z věšáku.

Jaká je doba usušení?

Záleží na povětrnostních podmínkách a také jaký druh oblečení sušíte. Přibližně jsou takovéto doby: 4-8 hodin, pokud je sucho, slunečno a lehký vítr, asi 2 hodiny na přímém slunci a suchých vedrech, přibližně do tří dnů, pokud je zataženo a nefouká vítr, přibližně 24 hodin při záporných hodnotách. Pokud v zimě mrzne, i tak lze prádlo pověsti venku a sušit. Vhodná je nízká vlhkost a mráz.

Přejeme vám, ať vám prádlo hezky vždycky venku uschne.

Zdroje článku: