Sušení prádla venku může být dobré pro vaše zdraví i peněženku, neplatí to ale vždy

Sušení prádla venku může být dobré pro vaše zdraví i peněženku, neplatí to ale vždy
Když je krásný den, vyprané prádlo vám venku uschne rychleji a bez nákladů za energii, které byste jinak vložili do drahé sušičky, navíc se budete moct radovat ze svěží vůně a vyhnete se komplikacím s neskladným sušákem v bytě. Z těchto výhod se ale nemůže těšit každý.

Ušetříte a prodloužíte životnost oblečení

Kdo může nechat prádlo uschnout na zahradě či balkoně, má oproti jiným řadu výhod. Sušení na šňůře mj. prodlouží životnost oblečení. Víření a omílání vlhkého prádla v sušičce si totiž vybírá daň na vláknech v oděvech a ložním prádle. Obejdete-li se bez sušičky, snížíte svůj účet za plyn nebo elektřinu a přispějete k ochraně životního prostředí snížením uhlíkové stopy. Omezíte rovněž riziko požáru v domácnosti, který by mohly způsobit právě sušičky nebo pračky.

Bohatě by ale stačil už ten důvod, že sušení prádla na čerstvém vzduchu vás alespoň dostane ven. Pobyt na jasném světle pomáhá zmírňovat depresi, zlepšovat imunitu a také sociální vztahy. Na této činnosti je prostě něco překvapivě klidného a pohodového, přitom se jedná o fyzickou aktivitu, při níž rozhýbete tělo a spálíte kalorie.

Když je něco výhodou a zároveň nevýhodou

Sluneční světlo je dobrým dezinfekčním prostředkem a bělidlem, což může být výhoda i nevýhoda. Je to jistě skvělé pro bílá prostěradla a světlé ložní prádlo. Tmavé textilie nebo intenzivně barevné kousky je však lepší nezavěšovat přímo na žhnoucí slunce. Takové prádlo raději sušte ve stínu nebo polostínu, protože paprsky mají kvůli obsahu UV záření mírně bělící účinek. Díky tomu vyblednou nechtěné skvrny na světlých kusech, ale může to vést i k nežádoucím změnám barev na tmavých.

Doporučuje se připevnit prádlo na šňůru pomocí spon / kolíčků. V závislosti na materiálu se však halenky, košile nebo šaty nejlépe suší na ramínku přidělaném na prádelní šnůře, aby neměly nežádoucí vrásky.

Pozor by si měli dát alergici na pyl

Sušení prádla na sluníčku má jistě mnoho kladů, ale ne pro každého. Alergici by ho měli nechávat usychat venku pouze tehdy, když není aktivní jejich osobní problémový pyl. Pokud by se dostal na textilie a usadil se tam, mohly by jim slzet oči nebo by se projevily jiné obtíže.

Sušení venku má i své stinné stránky

Sušení na šňůře nemusí být nic pro vás ani v případě, že na dvoře nemáte vhodný prostor. Zvažte, jaký typ nosné konstrukce by byl nejlepší podle toho, jak zahradu či terasu využíváte. Výsuvné šňůry na prádlo mohou být řešením, pokud potřebujete dostatek místa pro děti na hraní nebo chcete mít možnost se venku hlavně bavit, aniž by kolem vás plandalo oblečení.

Ne každý má přede dveřmi domu voňavou louku nebo zahradu plnou květin. Je-li vaše prádelní šňůra v méně žádoucí oblasti, může být oblečení vystaveno nepříjemným pachům z blízkých dálnic, zvířecích farem či výrobních závodů. Vedle pylu může sušení oblečení na šňůře přinést do domova též výtrusy plísní, což pak uškodí osobám s oslabeným imunitním systémem nebo astmatem. Ani šetření za energie není tak jisté, jestliže vám prádlo zaneřádí ptačí trus nebo hmyz. Nejprve se tedy ujistěte, že máte k sušení venku vhodné podmínky.

Zdroje článku: