Sušení hub: díky těmto postupům je můžete použít ještě za rok

Sušení hub: díky těmto postupům je můžete použít ještě za rok
Sběr hub je jednou z činností, které se věnuje velká část tuzemské populace. Po nasbírání je však nutné je vhodným způsobem zpracovat, zvláště v případě, že si jich domů donesete opravdu hodně. Jedním ze způsobů vhodného zpracování je sušení.

Houbaření má v našich končinách poměrně zavedenou tradici a prospívá nám nejen fyzicky, ale i psychicky. Výsledkem houbaření bývá obvykle větší nebo menší množství jedlých hub (v závislosti na úrodě), které je možné zpracovávat do pokrmů, jako jsou polévky, omáčky či dušené maso. Vzhledem k tomu, že se jedná o poměrně těžkou ingredienci, není často člověk schopen sníst velké množství najednou nebo v rámci několika dnů, je proto dobré si každý úlovek rozdělit na část pro okamžitou konzumaci a část zpracovat naložením, zamrazením nebo jiným způsobem uchovávat k pozdějšímu použití. Jedním z nejčastěji využívaným je sušení (dehydratace), díky němuž je možné dosáhnout výrazně zvýšené trvanlivosti (až 1 rok a více).

Metody uchovávání hub na pozdější zpracování

Standardně se pro uchovávání hub používá několik metod, které vycházejí z tradičních postupů. Sušení totiž není vhodné pro všechny typy hub, které koupíte, nebo si donesete z lesa – některé, jako třeba žampióny, preferují jiný typ zpracování. Pokud víte, že houby budete používat v blízké době, můžete je pouze nakrájet na kostičky či plátky, a následně zmrazit. Malé tvrdé čerstvé hříbky se pak často nakládají do nálevu a zavařují. V tomto případě je však potřeba vybrat správné médium pro naložení, aby chuť roztoku nepřebila chuť hub. Je možné je potom konzumovat například jako přílohu.

Sušení hub – postupy

Pokud se rozhodnete houby sušit, je potřeba je zpracovat prakticky ihned po přinesení z lesa. Před sušením musí být houby maximálně čerstvé a očištěné. Pro všechny techniky sušení se z hub odstraní špína a ze stonků odříznou zdřevnatělé kusy, následně se ostrým nožem nakrájí na rovnoměrné plátky. Sušení pak probíhá buď na vzduchu nebo v sušičce – pro sušení na vzduchu se plátky rozkládají na papír nebo mřížku, pro vkládání do sušičky na speciální podložce. Sušení na vzduchu může trvat i několik dnů, v sušičce pak až 8 hodin při 52°C. Při obdobných podmínkách lze sušení v podstatě provést také v troubě. Po vysušení se houby nechají vychladnout (pokud se suší v sušičce) a vloží do nádoby bez přístupu světla a vzduchu.

Houby můžete sušit jak v sušičce tak i  volně na vzduchu
Houby můžete sušit jak v sušičce tak i volně na vzduchu | Zdroj: stromtrek650.gmail.com / Depositphotos

Použití sušených hub – rehydratace

Některé recepty standardně využívají houby sušené (jedná se především o recepty na pokrmy s velikým obsahem vody, jako jsou polévky nebo omáčky), do jiných je potřeba provést rehydrataci. Rehydratace se provádí zalitím horkou vodou, ve které se plátky nechají několik hodin nasákat. Následně je možné je použít i do pokrmů, které nejsou přirozeně vodnaté, jako je například rizoto. Pro rehydrataci obvykle stačí, když horká voda v nádobě dosáhne pokojové teploty, často je však lepší nechat plátky ve vodě celý den, tzv. zalít je ráno a do pokrmu je použít až do večerního jídla.