Sudy zachytávající dešťovku: Ušetří vám za vodu, pokud při jejich umístění budete dodržovat tato pravidla

Sudy zachytávající dešťovku: Ušetří vám za vodu, pokud při jejich umístění budete dodržovat tato pravidla
Za přísun dešťové vody vám rostliny hodně poděkují. Je pro ně totiž mnohem zdravější než voda z kohoutku. Jen škoda, že v létě mnohdy neprší delší dobu. Pokud přemýšlíte nad sudy na dešťovou vodu, měli byste si promyslet, kam je umístíte.

Hlavní výhody těchto nádob na dešťovou vodu

Nejčastějším důvodem, proč si lidé tyto sudy pořizují, je úspora vody. Když budete mít tyto sudy či pouze jeden z nich, výrazně ušetříte za vodu, což se podepíše na vašem příštím vyúčtování. Za ušetřené peníze tak můžete svou zahradu zkrášlit novými rostlinami nebo udělat radost sami sobě.

Další nespornou výhodou je, že máte velkou zásobu vody, pokud nastanou velká sucha. Většina rostlin dešťovou vodu navíc snáší mnohem více než vodu z vodovodu, protože obsahuje ty správné látky, které potřebují. Není ani nikde přibráno, ani ubráno.

A pokud nastanou silné lijáky, vaše půda se tolik nepromočí, neboť na ni přestane padat voda z přeplněného okapu. Vše totiž spadne do sudu, ve kterém se voda udrží a poslouží vám lépe.

Zásoba dešťové vody přijde vhod v suchých letních dnech
Zásoba dešťové vody přijde vhod v suchých letních dnech | Zdroj: astrid208 / Depositphotos

Co byste měli zvážit při výběru vhodného místa

Snad netřeba vysvětlovat, že sud by se měl nalézat přímo pod okapem umístěném vodorovně, aby voda stékala přímo do sudu, či v jeho těsné blízkosti a připojit svod. Také by se nemělo jednat o místo, kam dopadají přímé sluneční paprsky, mnohem lepší pro sud i dešťovou vodu v něm je stín či polostín. Vlivem přímých slunečních paprsků by se v sudu mohlo začít dařit řasám, což není pro rostliny úplně nejlepší.

Předtím, než sud nainstalujete, ho na jeho nové místo umístěte bez přichycení. Neměl by se kynklat, když se o něj opřete, měl by stát na rovném povrchu bez hrbolků a kamínků. Až se začne plnit vodou, budete mít jistotu, že se nepřevrátí. Navíc je to pro dobro vašich dětí či domácích mazlíčků, pokud nějaké máte. Předejte jejich poranění.

Než sud umístíte

Již jsme si pověděli o nutnosti stabilnosti a vysvětlili si důvod. Je toho však mnohem více, co byste měli vědět.

Je mnohem lepší položit sud na beton nebo na dlažbu. Pokud pod okapem máte hlínu, popřemýšlejte o zakoupení podložky či její vyrobení. V období dešťů se totiž půda promočí a může zčásti propadnout, což může způsobit převrhnutí sudu.

Uchycení sudu je velmi důležité, obzvláště při nepříznivém počasí, které doprovází velmi silný vítr. Ten se jednou za čas objeví v celé České republice, není proto na škodu být připraveni.

Zkuste jen tak nanečisto odebrat imaginární vodu. Představte si, že sud je plný, a zkuste si odlít. Odebírá se vám pohodlně? Pak je umístění perfektní.

A u dětí pozor, obzvláště u malých, kdykoli během vaší nepozornosti je může napadnout na sud vylézt. Ujistěte se, že kupujete sud, který má dětskou pojistku.

Nyní se můžete vrhnout do instalace. A nezapomeňte, že ačkoli sud je vyrobený pro účel úschovy dešťové vody, jakmile se začne přeplňovat, není na škodu trochu vody odlít, aby nedošlo k přetlaku nádoby. Je mnohem lepší něco dělat zbytečně než to nakonec neudělat a řešit problémy s prasknutím nádoby.

Věříme, že s těmito tipy budete s umístěním sudu na dešťovku spokojeni.