Strelitzia nabízí exotickou krásu, kterou vás odmění pouze za vzornou péči

Strelitzia nabízí exotickou krásu, kterou vás odmění pouze za vzornou péči
Rostlina pochází z jižní Afriky. Vyžaduje příznivé teploty, aby přežila. Potřebuje bohatou zálivku a umístění, které není vystaveno přímému slunečnímu záření. Květy jsou asymetrické a mají 3 malé okvětní lístky a 3 velké okvětní lístky, z nichž dva jsou spojené.

Rod Strelitzia zahrnuje pět druhů bylin patřících do čeledi Musaceae (jako je banánovník). Všechny jsou subtropického původu. Běžně se jim také říká „rajský pták“, zatímco současný botanický název jim byl přidělen na počest manželky anglického krále Jiřího III., Sophie z Mecklenburg-Strelitz.

tropický skleník

Tropický skleník | Zdroj: aapsky / Depositphotos

Druh, který lze na trhu nejsnáze najít, je bezesporu STRELITZIA REGINAE. Tento druh se prodává jako pokojová rostlina i jako řezaná květina, protože se může stát součástí krásných kompozic s tropickým akcentem.

Tato exotická kráska je tvořena trsem velkých, spíše kožovitých a lesklých listů oválného tvaru a délky až 40 cm. Horní plocha je krásně zelená, zatímco spodní nabývá šedivých odstínů. Řapíky, které vystupují přímo ze země a tvoří velký trs, jsou velmi robustní a mohou dosahovat délky od 70 cm až po jeden a půl metru v péči odborníků.

Na naší polokouli tyto rostliny obvykle kvetou uprostřed zimy. Nutno však podotknout, že v jejich domovině je v tomto období vrchol léta. V našich zeměpisných šířkách je prakticky nemožné, aby došlo k opylení. V přírodě se o to stará hmyz a především drobní ptáci, se kterými rostlina žije téměř v symbióze. Opylovat může rostlinu zkušený pěstitel, který potom získá semena.

semena strelitzie

Semena strelitzie | Zdroj: Lynn Greyling z Pixabay

Strelitzia je široce používaná jako aranžovací květina. Během exotické dovolené ji lze zahlédnout jako dechberoucí okrasný keř. V Evropě se občas podaří rostlinu pěstovat ve volné půdě v nejteplejších oblastech Itálie (třeba na Ligurské riviéře).

Minimální teplota pro pokračování vegetativního růstu je 13 °C. Rostlina však vydrží venku i při teplotách kolem 6 °C, pokud netrvají dlouho. Ideální je pro ni stálá teplota mezi 14 ° a 21 °C.

Ideální péče

Aby tato kráska rostla a kvetla co nejlépe, potřebují vždy hodně světla.

Pokud je v bytě, musí být umístěná blízko okna, které je po většinu dne dobře osvětlené. Když však přijde léto, je vhodné ji přemístit do trochu více chráněného prostoru (zejména v poledních hodinách), protože intenzita slunce by mohla způsobit popáleniny listů.

V místnosti, ve které je umístěná, je dobré často větrat a vyhýbat se pouze proudění studeného vzduchu. Nádobu s rostlinou lze v nejteplejších dnech přemístit ven. Ideální je místo pod pergolou, která ji ochrání před slunečními paprsky.

Půda musí být velmi bohatá, ale také s vynikajícími drenážními schopnostmi. Časté zalévání může ve skutečnosti způsobit problémy se stagnací a následně hnilobou.

Je nesmírně důležité pro pěstování v nádobě vytvořit na dně kontejneru pro rostlinu velmi silnou drenážní vrstvu na bázi keramzitu, štěrku nebo skleněných kuliček. Nádoby by měly být hliněné, které mají schopnost částečně redukovat nadbytečnou zálivku.

Přesazování rostlin pěstovaných v nádobách

Přesazování se provádí nejpozději v měsíci červnu před vegetačním klidem. V případě množení lze kořeny rozdělením velmi ostrým nožem tak, aby každá sekce byla opatřena alespoň jedním listem.

Zavlažování

Tato rostlina má velké nároky na vodu. Substrát proto musí být stále vlhký. Výborná metoda také spočívá v tom, že se asi na 30 minut ponoří květináč do nádoby plné vody. Rostlina bude autonomně absorbovat to, co potřebuje.

Je velmi důležité si uvědomit, že má sezónní cyklus, který je opačný než u nás. Do vegetačního klidu nastupuje v létě (červenec a srpen, kdy je v místech původu zima). Během tohoto období je velmi důležité omezit zavlažování.

Vaporizace

Jako u všech rostlin pocházejících z deštných pralesů nebo tropických oblastí je pro růst i kvetení zásadní, aby rostliny měly vysokou vlhkost vzduchu. To lze docílit rozprašovačem. Je vhodné používat dešťovou vodu.

Hnojení

Hnojení je nutné provádět týdně od poloviny září do června, tedy po celou dobu vegetace. Pokud je rostlina mladá, je nejlepší použít přípravek s dobrým množstvím dusíku a draslíku. Tímto způsobem bude stimulován vegetativní růst i kvetení. U dospělých rostlin je však nejlepší podávat dusík ve velmi nízkých dávkách a soustředit se více na draslík.

Květenství

Obvykle kvete v polovině zimy. Obecně platí, že rostlina začíná kvést když dosáhne čtyř let.

U nás se pěstuje STRELITZIA REGINAE se můžeme u nás setkat také s STRELITZIA NICOLAI.

Zdroje článku: