Strava podle ajurvédy: Po ránu něco sladšího, k obědu malou hostinu a před spaním mléko
Ajurvéda klade důraz na konzumaci skutečných potravin jako jsou ovoce, zelenina, obiloviny a luštěniny. Volba a čas jídel se řídí podle přírodních zákonů. Zohledňuje tak denní a roční období i okolní prostředí. Největší důraz však klade na klidné a harmonické prostředí při jídle. Z konzumace i přípravy jídla bychom měli mít potěšení.
Snídaně
Jako první jídlo se podle ajurvédy nedoporučují obiloviny, s výjimkou pohanky. V létě snídejte dostatek čerstvého ovoce, v chladnějším období sušené ovoce a ořechy. Po ránu si můžete dopřát něco sladšího, během dne tělo stihne všechny kalorie spálit. Ideální doba pro snídani je v 6 hodin. Snídani si můžete rozdělit na dvě porce, například v 6 a 9 hodin.
Oběd
Oběd by měl být nejobsáhlejším jídlem složeným z několika chodů, přesto se nepřejídejte. Obědvejte mezi 11 a 13 hodinou, nejpozději však ve 14 hodin. Kolem poledne je náš spalovací oheň nejsilnější, i hůře stravitelné pokrmy byste v tuto hodinu měli bez problémů strávit.
K obědu můžete zařadit:
obiloviny a luštěniny
cokoliv z mouky
potraviny s vysokým množstvím kalorií
Večeře
V ideálním případě byste neměli večeřet po 18 hodině. Navečer jezte lehce a opět vynechejte obiloviny a luštěniny. K večeři podávejte hlavně zeleninová jídla, v létě salát, v zimě zeleninu tepelně upravenou. Pokud máte hlad později večer, ohřejte si hrnek mléka s kardamomem. Teplé mléko vyrovná vaši energii a bude se vám lépe usínat.