Stop plýtvání jídlem: 5 geniálních triků, jak udržet potraviny čerstvé déle než kdy dřív


Potraviny, které přinášíme do domácnosti k přímé spotřebě nebo dalšímu zpracování, mívají různý charakter a vyžadují tak často odlišný přístup k uchovávání. Právě nesprávné skladování bývá mnohdy příčinou velkého plýtvání, jelikož mají potraviny tendence se kazit rychleji či prostě podléhat působení okolních vlivů (vysychat, navlhat apod. – nemusí tak být nutně zkažené, ale stanou se nepoživatelnými). Správným přístupem ke skladování potravin můžete prodloužit jejich čerstvost i o několik dnů, je však třeba vždy dbát na to, aby byly jednotlivé postupy aplikovány odpovídajícím způsobem. Jak tedy na to?
Jak prodloužit trvanlivost potravin
Jednotlivé druhy potravin si do domácnosti přinášíme v různé formě a také obalech – od čerstvého ovoce a zeleniny, přes pečivo až po maso či mléčné výrobky. Každý tento produkt vyžaduje specifické podmínky skladování, které, jsou-li dodrženy, zajistí jeho čerstvost a poživatelnost minimálně do stanovené trvanlivosti. Pár rad naleznete i v následujícím videu.
5 triků, jak udržet potraviny čerstvé
1. Vytvořte vhodné podmínky
V lednici se standardně udržuje teplota kolem 4-5 °C, což je ideální pro chlazení potravin, které chcete v nejbližší době zpracovat. Jedná se především o košťálovou zeleninu a balené výrobky, či výrobky podléhající rychlé zkáze (maso, mléčné produkty). Naopak mimo lednici by se mělo skladovat ovoce a zelenina, která je zvyklá na stabilní podmínky a tmu (brambory, česnek, cibule). Pečivo do lednice také nepatří, rychleji tam plesnivý.
2. Zeleninu očistěte až před zpracováním
Pokud si domů přinesete čerstvou zeleninu, neomývejte ji dopředu, nebo ji nechte vysušit, než ji uložíte na příslušné místo. Vlhkost podporuje množení mikroorganismů a může zapříčinit vznik a rozvoj plísně. Některé druhy zeleniny se před uskladněním čistí pouze nahrubo a ponechávají se k očištění či oloupání opravdu až před konzumací nebo uvařením.
3. Citronová či limetková šťáva na ovoce
Připravujete-li salát nebo plátky z čerstvého ovoce, je vhodné je pokapat citronovou nebo limetkovou šťávou, aby na vzduchu či v lednici déle vydržely. Platí to například pro jablka nebo avokádo.
4. Do lednice si pořiďte vhodné obaly
V samotné lednici se vždy drží vlhkost, proto je dobré všechny potraviny v ní dávat ještě do dalších obalů nebo alespoň přikrývat. Ideální jsou uzavíratelné silikonové pytlíky nebo víčka, které se dají natáhnout přes nádoby. Obdobně pečivu, které se ponechává v pokojových podmínkách, nesvědčí vystavení vzdušné vlhkosti nebo naopak příliš nízké vlhkosti, proto je vhodné jej balit do nepropustných sáčků nebo fólií.
5. Kupte si speciální obaly na brambory či cibuli
V posledních letech jsou k dostání také speciální obaly na brambory, kořenovou zeleninu, nebo třeba česnek a cibuli. Tyto obaly mají zvláštní vnitřní vrstvu, která brání přístupu slunečního záření a zelenina v nich vydrží mnohem déle.