Stálezelené keře – na co si dát pozor při vysazování

Stálezelené keře – na co si dát pozor při vysazování
Chcete-li ozvláštnit zahradu prvky, které budou krásné na pohled i v zimním období, jsou jehličnaté stromy a stálezelené keře ideální volbou. O druhé jmenované je však důležité se vhodným způsobem starat jak v zimě, tak v létě.

Stálezelené keře jsou skupinou okrasných rostlin, které dodávají především zahradě zvláštní kouzlo, a to hlavně v zimních měsících. Řadu z nich lze však pěstovat také na terasách a balkonech v květináčích – ačkoliv konečný vzrůst těchto keřů bude jistě menší, přinesou vám stejnou radost a potěšení pro oko. Pěstování a péče o stálezelené keře má však svá pravidla a chcete-li, aby zůstaly dlouho krásné a svěže zelené, je potřeba je striktně dodržovat. Zde je pár věcí, které byste rozhodně měli vzít v úvahu, chystáte-li se svou zahradu obohatit o některý z nich.

Sázení stálezelených keřů

Hledáte-li vhodný druh stálezeleného keře pro vaši zahradu či terasu, můžete vybírat z celého spektra různých druhů – mnohé z nich navíc ve vegetačním období krásně kvetou barevnými květenstvími a voní. Mezi nejčastěji pořizované stálezelené keře se řadí především ptačí zob, blahovičník nebo cesmína, druhů je však opravdu nepřeberné množství a můžete je různě barevně kombinovat – některé mají tmavě zelené listy, jiné světlé nebo do červena. Výhodou těchto keřů je jejich atraktivita, kterou oceníte hlavně v zimě, kdy se zahrada nebude jevit prázdná a jednotvárná. Při sázení stálezelených keřů je však nutné dbát na několik pravidel, které zajistí, že keř bude mít opravdu vhodné podmínky po celý rok.

Výběr stanoviště stálezeleného keře

Jedním z hlavních faktorů, které zajistí, že bude mít stálezelený keř odpovídající podmínky pro růst, je jeho stanoviště. To by mělo být voleno tak, aby se letní a zimní podmínky zásadně nelišily, tzn. výsadba by měla probíhat na stinných místech v závětří. Slunné stanoviště by mohlo způsobit vysychání keře, a to nejen v létě, kdy se snadněji reguluje příjem vody, ale především v zimě. Právě během jasných snů v zimě může ostřejší slunce spustit fotosyntetické procesy, které začnou odpařovat vláhu z listů. Tu však keř není schopen doplňovat z půdy, jelikož zůstává zmrzlá a kořeny s vláhou nejsou schopny pracovat. V teplejších zimních dnech je i z tohoto důvodu vhodné rostliny zalévat, aby nedošlo k odumírání listů a výhonků.

Dávejte pozor na to, kam keře sázíte. Vybrat byste měli spíše stinné místo
Dávejte pozor na to, kam keře sázíte. Vybrat byste měli spíše stinné místo | Zdroj: Hannamariah / Depositphotos

Kdy s výsadbou začít a jak keře vysazovat

Stálezelené keře se sázejí vždy na jaro, ideálně hned, jakmile se noční teploty začnou držet nad nulou. Důvodem je snaha o to, aby se keři do podzimu rozvinul bohatý kořenový systém. Právě hluboké zakořenění pomáhá rostlině získávat vláhu i v zimních měsících – v případě nedostatečného nebo mělkého zakořenění hrozí vyschnutí a úhyn rostliny. Stálezelené keře (ostatně jako většina dřevin) se sází z již mírně odrostlého keříku, pro který je potřeba vykopat jámu o velikosti přibližně dvojnásobku kořenového balu. Vložte keř do jámy, zasypte vykopanou zeminou a udusejte. Následně byste měly kolem keře vytvořit zalévací val – zvýšený okraj, který bude udržovat vodu kolem keře. Následná péče o keř zahrnuje mírné prostřihování, občasné hnojení a pravidelné zalévání.

Zdroje článku: