Šrucha velkokvětá se na vaší zahradě či balkoně bude skvěle vyjímat. Potřebuje jen slunce

Šrucha velkokvětá se na vaší zahradě či balkoně bude skvěle vyjímat. Potřebuje jen slunce
K tomu, aby krásně kvetly po celé léto, nepotřebují skromné šruchy velkokvěté o mnoho více než dostatek slunce. Jejich veselé barvy vás budou těšit na zahradě či balkonu nepřetržitě až do prvních mrazů. Po odkvětu můžete rostliny přenést do interiéru, kde je necháte do tří zmrzlých.

Přezimování kontejnerové rostliny v domě

Šrucha velkokvětá je velmi vděčný kvetoucí sukulent, který vyžaduje malou péči a je ideální jako kontejnerová a balkonová rostlina, případně ozdoba vašich zahradních skalek. Díky svým tlustým listům se tyto jihoamerické rostliny cítí jako doma i na obzvlášť horkých balkonech orientovaných na jih. Dobře zvažte, kam je ve své krajině zasadíte, protože všechny části jsou toxické pro psy a kočky.

Teprve když slunce zasvítí, jejich květy se rozevřou a formují pak až do podzimu. První mrazy bohužel mohou být pro šruchu fatální, jelikož nepatří mezi právě odolné druhy, ale je možné ji přenést do interiéru, kde spokojeně přečká chladné období.

V létě člověk ještě moc nemyslí na to, co přijde v zimě. Za dobrého počasí platí pro šruchu to, že kvete, kvete a zase kvete. Chcete-li si ale její krásu vychutnávat i příští rok, neměli byste propásnout správný čas pro přesun rostliny do bezpečí před krutým mrazem. Při teplotách kolem bodu mrazu rychle umírá, jelikož její listy mají vysoký obsah vody. Na přezimování v nádobě přitom není nic složitého, budete-li se držet následujících kroků.

V říjnu přeneste šruchu dovnitř a zkraťte ji na třetinu. Pro její umístění se hodí světlý prostor v zimní zahradě nebo na schodišti s teplotami mezi 15 a 18 °C. Během zimy ji zalévejte jen málo, ačkoli by neměla vyschnout, a nehnojte. Po zmrzlých mužích může šrucha opět vyjít ven na čerstvý vzduch, tedy až budete mít jistotu, že už se nevrátí noční mrazíky.

Nemáte-li prostor na přezimování ve velké nádobě, můžete rostlinu provést chladným obdobím pomocí řízkování, případně ji množit semeny. Za tímto účelem se semena sbírají na konci léta a přes zimu se skladují na suchém místě, aby se rostliny v březnu pěstovaly hezky na parapetu. Rostliny citlivé na mráz pak smějí opět vyjít ven až po ledových svatých.

Proč byste si měli pořídit nenáročnou šruchu

S rostoucí oblibou sukulentů narůstá v posledních letech také popularita šruchy. Veselé květy tohoto milovníka slunce přicházejí v řadě pastelových a zářivých tropických odstínů, a tak si svého favorita jistě vybere každý. Prakticky bezstarostná rostlina je možná choulostivá na chlad, ale zase je odolná vůči teplu a suchu, prospívá ve vysokých teplotách a při nízké vlhkosti.

Okrasné šruchy jsou užitečné zejména v oblastech s chudou půdou a všestranné jako půdopokryvné, záhonové rostliny nebo umístěné v nádobách a závěsných koších. Lze je využít k rychlému vyplnění holých míst a jsou také atraktivní pro včely a motýly. Přezdívá se jim též mechové růže, mexické růže, skalní růže nebo sluneční růže a budou jistě hezkou ozdobou vašeho venkovního prostoru.