Srpen je ten správný čas zasadit hvězdu mezi liliemi Madonnu

Srpen je ten správný čas zasadit hvězdu mezi liliemi Madonnu
Bílá lilie je pro svůj půvab známá také pod názvem lilie madonna. Její skvostné bílé květy mohou zdobit i vaši zahradu. Končící léto, tedy měsíc srpen, je tím nejleším časem pro její zasazení.

Lilie není náročná na pěstování 

Lilie madonna, oficiálním názvem lillium candidum, je cibulovinou s jasně bílými květy. Ty jso velké až 10 centimetrů. V přírodě je najdeme růst pouze v oblasti Středomoří a v Malé Asii. Na zahradách jsou oblíbené především kvůli nepříliš náročnému pěstování. Aby tento druh lilie dostatečně prospíval, je i tak nutné vědět, jaká půda a péče mu vyhovuje.

Srpen a září jsou ideálním časem pro výsadbu

Pokud na své zahradě lilie ještě nemáte, nebo naopak chcete jejich počet zvýšit, pak pokračujte ve čtení. Ideální čas na výsadbu bílých lilií je na konci léta. Tedy v měsících srpen či září. V této době ještě není zima. A tak má rostlina spolu se svými kořeny dostatek času připravit se na příchod chladného počasí. Cibule se v zemi dokážou dostatečně zakořenit. To bude na jaře důležité pro růst i následné kvetení lilií. Pokud budetet s výsadbou otálet, může vás potkat právě problém se zakořeněním. 

Aby měly jednotlivé rostliny dostatek prostoru, při výsadbě dbejte na dostatečný rozestup. Ten by měl být 15 - 20 centimetrů. Cibulky zasazujte do hloubky maximálně 10 centimetrů tak, aby byl vršek cibulky pouze lehce zakryt hlínou. Umožní mu to na jaře snadnější růst. 

Lilie nemá ráda hodně vody, zato miluje slunce 

Mezi důležitou péči během roku patří správné zalévání. Lilie bílá nemá ráda přílišné množství vody. Ani její nedostatek jí nevyhovuje. Ideální je pravidelné zalévání s udržováním vlahé hlíny. Pokud hledáte správné místo na umístění lilií, doporučujeme vám to, kde svítí slunce. Nic nezkazíte ani tím, když je umístíte do polostínu. I přes svou lásku k slunečním paprskům nechtějí být slunci vystavovány v pravé poledne. Silné záření by je mohlo spálit. 

Bohatého kvetení docílíte pravidelným hnojením. Aby lilie měly dostatek živin, je vhodné využívat hnojivo bohaté na fosfor a draslík. A to během vegetačního období na jaře či začátku léta.

Bílá lilie se skvěle hodí na vánoční dekorace.
Bílá lilie se skvěle hodí na vánoční dekorace. | Zdroj: agneskantaruk / Depositphotos

Na zimu se rostlina připraví sama 

Pokud jste cibulky teprve zasadili, zima vás nijak trápit nemusí. V případě již vyrostlých rostlin je ale zazimování a péče o odkvetlé lilie velmi důležitá. Poté, co rostlina s odcházejícím létem odkvétá, odstraňte pouze její květy. Všechny ostatí části rostliny nechte tak, jak jsou. Listy přirozenou cestou uschnou a rostlina se sama svým vlastním způsobem připraví na zimu. Protože se jedná o mrazuvzdornou rostlinu, nemusí se na zimu přesouvat do vnitřních prostor. V oblastech, kde pravidelně dochází ke snížení teplot pod 0 °C, nezapomeňte lilie přikrýt chvojím.