Jak mít perfektní trávník? Přečtěte si návod na sekání, hnojení, zalévání a boj s plevelem

Jak mít perfektní trávník? Přečtěte si návod na sekání, hnojení, zalévání a boj s plevelem
Udržovat svůj trávník, aby byl stále zelený, se občas zdá jako nadlidský úkol. Avšak nemusí to tak být. Stačí se naučit jednoduchá pravidla a držet se jich. Garantujeme vám, že sousedé vám budou barvu stébel trávy na vašich trávnících závidět.

Zalévání

Snad nejdůležitější prvek zdravého a krásného trávníku je jeho dostatečné zavlažování. Pravidelné zalévání, kdy svému trávníku dopřejete hodně vody, je mnohem lepší než zalévání častější, avšak nedostatečné. Má-li tráva dostatek vody, kořeny začnou být pevnější a rostou více do hloubky, což rostlinám zajišťuje více živin.

Mějte ale na paměti, že zalévání přes den vede k odpařování vody a tráva může onemocnět plísní. Z tohoto důvodu je nejlepší trávník zalévat brzy ráno, spíše než později.

Sekání

Zní to jednoduše, posekat trávu. I zde však existují určité detaily, které byste měli zkontrolovat.

V první řadě se ujistěte, že nástroj na sekání je dostatečně ostrý. Tupější nástroj poškozuje stébla trávy a ta potom mohou odumřít. Výsledkem je šíleně vypadající trávník, kterého určitě dosáhnout nechcete.

Během vegetačního období je vhodné nesekat trávu hodně, ponechte ji delší. Bude mít dostatek síly na podpoření růstu silnějších kořenů.

Jakmile bude posekáno, nechte posečenou trávu nějaký čas na trávníku. Je to totiž přírodní hnojivo, které vašemu trávníku zajistí více živin a zdravější barvu.

Hnojení

Jednou za čas neuškodí trávníku dopřát nějaké živiny navíc. Nejlepší doba hnojení je jaro a podzim. Vždy byste měli zajít do specializovaného obchodu a poradit se, které hnojivo bude nejlepší. Každému typu trávy totiž vyhovuje něco jiného. Zároveň si hlídejte dávkování při hnojení. Přehnojení vašemu trávníku spíše uškodí.

Jednou za čas je důležité dopřát trávníku i správné hnojení
Jednou za čas je důležité dopřát trávníku i správné hnojení | Zdroj: rossandhelen / Depositphotos

Vytrhávání plevele

Plevel je vhodné vytrhávat, jakmile ho spatříte. Tím předejdete růstu kořenů těchto nežádoucích rostlin více do hloubky. S prostředky proti plevelu byste měli zacházet opatrně, abyste si neponičili celý trávník.

Jako prevenci můžete využít rady zmíněné výše, tedy pravidelné zalévání, sekání a hnojení. Tráva bude silnější a šance, že se v trávníku objeví plevel, se značně sníží.

Vertikutace (odstranění odumřelých rostlin)

Zejména pokud vám tráva odumírá dlouhodobě, je vhodné začít s vertikulací. Trávník bude jednak vypadat mnohem lépe, ale také bude zdravější. Kromě odumřelé trávy odstraníte i mnoho dalších nečistot.

K tomuto jednoduchému úkonu vám postačí hrábě, ideálně speciálně určené na shrabávání listí. Nejlepší je vertikutaci zahájit na jaře a na podzim. Zkuste z této činnosti udělat pravidelnou rutinu a váš trávník se vám odvděčí svou jasnou zelení.

Provzdušňování

Provzdušňování je důležité nejen tehdy, když je trávník vyšší. Jakkoli nízký váš trávník je, je nutné ho čas od času provzdušnit, aby se vzduch, voda i živiny dostaly až ke kořenům trávy. Je ideální provádět ho na podzim, když už začíná být trochu chladněji.

Proces probíhá vytvářením malých děr do hlíny. Pokud je hlína více jílovitá, doporučuje se provzdušňovat i namísto vertikutace. Takovýto trávník totiž absorbuje mnohem méně živin a je potřeba o něj pečovat více, abyste dosáhli ideálního zdraví vaší vegetace.