Správná péče o okrasné traviny zajistí jejich zdraví a krásu. Březen je ideálním měsícem k řezu


Březen – řezu čas
I když je podzim na zahradě zpravidla obdobím úklidu a většinu rostlin zkracujeme nebo minimálně odstřiháváme jejich odkvetlé části, u okrasných travin na to raději hned zapomeňte. Nadělali byste totiž víc škody než užitku. Suchá stébla nejen že vypadají dekorativně, ale také chrání kořeny před promrznutím.
Pokud zastřihnete duté stvoly travin, umožníte dešťové vodě, případně i roztávajícímu sněhu, aby pronikly přímo do rostliny a dostaly se až ke kořenům. To může vést k hnilobě a nakonec k celkovému odumření rostliny. Nejlepší čas na prořezávání je od poloviny března do začátku dubna (v závislosti na počasí), než trávy začnou opět růst. Jakmile se objeví nové výhonky, je už pozdě – suché části mohou bránit růstu čerstvých listů.
Které ano a které ne
Zásadně nestříháme okrasné traviny, které zůstávají i přes zimu zelené. Mezi takové stálezelené trávy patří například ovsíř, ostřice, metlice, kostřava nebo smělek – většinou jde o poměrně nízké druhy travin. Ty stačí na jaře důkladně očistit a malými hrabičkami z nich odstranit stébla, která během zimy uschla. Dávejte si však pozor, rostlinu můžete celkem snadno poškodit.
Jarní řez je naopak nutný v případě opadavých travin, jejichž nadzemní část přes zimu odumírá. Suchá stébla takových druhů, k nimž řadíme například ozdobnici, dochan, proso nebo různé kavylů, naši zahradu přes zimu zkrášlují svým dekorativním vzhledem. Před nástupem jara však zhnědnou, částečně zetlí a rozhodně už na pohled nijak příjemně nevypadají. Navíc by nové výhonky starými odumřelými stébly obtížně prorůstaly. Tak se na ně vrhněte s nůžkami!
Jak správně prořezat trávy?
- Odzimování: Odstraňte případnou zimní ochranu (chvojí, listí) a rozvažte svázané trsy. Suchého opadaného listí a jiného uvolněného nepořádku se zbavte rovnou.
- Střih: Použijte ostré zahradnické nůžky (nebo plotostřih na větší plochy). Na silnější stébla rákosových trav budete možná muset použít i pilku. Tupými nůžkami byste rostliny spíše poškodili. „Výška řezu u trav by měla být přibližně 10 centimetrů,“ radí zahradní specialistka Markéta Zajíčková. Zatímco jednou rukou uschlý trs přidržujeme, druhou jej stejnoměrně sestřihneme. Vhodné je pracovat v rukavicíh, protože mnohé traviny mají ostré listy.
- Kompostování: Odřezané části rostlin můžete dát na kompost, pokud nejsou příliš tuhé. Pevnější stébla se doporučuje spálit, rozkládala by se totiž příliš dlouho.
- Úklid: Zbylé „strniště“ ještě dodatečně vyčistěte od zbytku starých stébel, spadaného listí a jiných nečistot, aby měly nové výhonky co nejvíce prostoru.
- Péče po řezu: Po sestřihu trávy zalijte a dopřejte jim hnojivo bohaté na dusík, aby měly dobrý start do nové sezóny.
Jakmile jsme trsy okrasných travin upravili a sestříhali, je také ideální čas na to je rozmnožit. Právě na jaře je totiž nejvyšší šance, že nové rostlinky úspěšně zakoření. Jednoduše ostrým rýčem odkrojíme část drnu i s kořeny a zasadíme ho na nové vybrané místo.