Spálené listy nebo plody rajčat: Nemusí jít pouze o působení přímého slunce

Spálené listy nebo plody rajčat: Nemusí jít pouze o působení přímého slunce
Rajčata patří k nejčastěji pěstovaným druhům zeleniny v tuzemsku zejména díky nízké náročnosti a velmi dobrým výnosům. Rostliny však často trpí různými neduhy, které se navenek mohou projevit jako spálenina.

Rajčata jsou velmi chutným druhem zeleniny, který si řada lidí ráda vychutná v bio kvalitě domácího pěstování. Jedná se ovšem o rostliny háklivé na celou řadu škůdců – biotických i abiotických. Ke správnému růstu a plození potřebují rajčata vhodné podmínky od složení a živin obsažených v půdě, přes ideální teplotu a osvit až po správné zavlažování a hnojení. Pokud nejsou pěstební podmínky splněny, dochází obvykle k poškození rostlin a plodů. Řada nemocí se na rajčatech projevuje tzv. spáleninou, jež je projevem, který často vzniká působením patogenů (hmyzu, plísní). Odstranění tohoto projevu a léčba tak nemusí nutně spočívat pouze v odlámání napadených částí rostlin.

Co způsobuje spáleninu rajčat

Objeví-li se spálenina na listech nebo plodech rajčat, měli byste zpozornět a začít se pídit po jejích důvodech. V některých případech jsou prozaické a poukazují na příliš suché nebo naopak vlhké počasí po velmi dlouhou dobu, či na nedostatek některého typu živin. V jiných případech se může jednat právě o přítomnost patogenu. Při diagnostice a kompenzaci byste tak měli postupovat systematicky a vždy eliminovat všechny možné původce.

Spálenina od sluníčka

Základní příčinou spálenin na rajčatech bývá opravdu horké počasí. Pokud svítí slunce intenzivně několik dnů v řadě a je navíc veliké teplo, přicházejí listy o svou stínící schopnost a mohou jim začít hnědnout okraje i celý povrch. Plody vystavené slunci mohou rovněž vykazovat tmavé skvrny (ke spálení dochází ještě u zelených plodů), které postupně přejdou do zvrásnění slupky. Spáleniny tohoto druhu nebývají nijak náročné a rostliny se z nich vzpamatují poměrně rychle, ideálně dojde-li k přirozenému ochlazení počasí.

Nesprávná výživa a závlaha

Druhým problémem, který může vést k hnědnutí listů, ale také stonků a odpadávání květů, je nedostatečná zálivka a půda chudá na důležité minerály. Hnědnutím listů se projevuje například nedostatek hořčíku, který je pro růst rajčat velmi důležitý. Pokud se hnědnutí podobné spálenině objevuje na okrajích listů, může se jednat o důsledek slabé závlahy – rajčata pro svůj růst ale také dozrávání plodů potřebují hodně vody, proto prvním krokem při hnědnutí listů by měla být právě úprava závlahy. Zvýšením příjmu vody by se měl problém zcela vyřešit.

Proti hmyzu a houbám může pomoci postřik.
Proti hmyzu a plísním může pomoci postřik. | Zdroj: amedeoemaja / Depositphotos

Plíseň a hmyz

Rajčata napadá hned několik druhů biotických škůdců, kteří se projevují různě – jestliže na rostlině zpozorujete jemné pavučiny, jedná se o drobné svilušky, které rostlinu postupně připravuji o živiny. Hnědnutí stonku a zelené útvary na plodech mívá na svědomí plíseň nebo houby (například verticillium). Proti těmto škůdcům se musí zakročit rázně a rajčata ošetřit vhodným postřikem. Spory hub a plísní se často přenáší vzduchem a mohou způsobovat hnědé skvrny na listech i plodech, které připomínají spáleniny, že se jedná o škůdce poznáte podle toho, že rostlina začne hynout i v případě, že vykonáte všechna opatření, které dalšímu popálení zabrání.