Jak prospívá vašemu zdraví šípkový pečený čaj?
Šípek je skvělým přinašečem energie, a tak se není čemu divit, že ho hodně lidí přidává i do pečeného čaje.
Šípek a jeho funkce v našem těle
Šípek je nejlepší sbírat v období prvních mrazíků, protože tehdy začíná být uzrálý. Pokud šípek utrhnete dřív ze stromu, doma vám už moc neuzraje a vy ničíte jeho hodnotu. Šípky neznáme jen my, Češi. Jsou velice populární třeba ve Velké Británii.
Šípky jsou nejbohatším zdrojem vitamínu C, společně s rakytníkem (o tom bude povídačka třeba někdy jindy). Tyto plody totiž obsahují třísloviny, invertní cukr, sacharózu, kyselinu citronovou a mnoho dalších důležitých vitamínů, které je občas potřeba do těla narvat.
Účinky šípků
- Posilují imunitu – dříve byli šípky používány především jako léčba proti infekcím či onemocněním jako je kašel, rýma, chřipka. Je samozřejmé, že dnes se takto šípek také využívá, právě především v čaji.
- Mají bohatý obsah antioxidantů – neumíte si představit, o čem je řeč? Antioxidanty jsou rostlinné chemikálie, které fungují na principu ochrany imunity. Zabraňují tedy tomu, aby se vám do těla dostal nějaký bacil a chrání imunitní buňky.
- Pomáhají také proti prevenci onemocnění srdce – pokles "špatného" cholesterolu a triglyceridů
Jak vidíte, šípek nám svým obsahem velmi přispívá k udržování našeho zdraví a je dobré ho také občas zařadit do našeho jídelníčku.
Zdroj:
- autorský text
- www.mojezdravi.cz