Sezóna komárů je tu: Podněty, které komáry skutečně přitahují, vyhněte se jim

Sezóna komárů je tu: Podněty, které komáry skutečně přitahují, vyhněte se jim
Koupání, grilování, nebo třeba zahradní párty, to jsou nejpříjemnější činnosti, které k létu neodmyslitelně patří. Takové radovánky nám však dokáží pěkně znepříjemnit nezvaní hosté, a to komáři. Pojďme se podívat na to, co komáry skutečně přitahuje a co je pouze mýtus.

Komáry přitahuje hned několik faktorů. Podívejme se podrobněji na ty nejzákladnější.

Člověk

Člověk je pro komáry tím hlavním lákadlem. Samičky komárů přitahuje především krev, kterou potřebují pro vývoj svých vajíček. Krevní potravu samičky najdou velmi snadno, a to pomocí čichových smyslů. Komáry člověk přitahuje především díky oxidu uhličitému, který vydechujeme. Přitahuje je ale také náš kožní pach, pot a tělesné teplo. Obecně platí, že čím více se potíme, tím více jsou komáři ve střehu.

Zvíře

Kdo by si myslel, že člověk a zvíře je na stejné úrovni, je na omylu. Lidský zápach a zápach zvířete je odlišný i pro komáry. Někteří komáři dávají přednost lidem, jiní zase raději volí zvířata.

Světlo

To, že jsou komáři přitahováni světlem, je pravda. Světlo je pro komáry atraktivní především večer, kdy jsou nejvíce aktivní. Pokud chcete minimalizovat jejich přítomnost třeba v průběhu zahradní párty, pořiďte si například světelnou past, která je pro komáry velkým lákadlem.

Environmentální faktory

  • teplota - čím vyšší je teplota, tím vyšší je také aktivita komárů, která vrcholí ve večerních hodinách, kdy se začíná teplota snižovat
  • vlhkost - komáry nepřitahuje jen lidský pot, vysoké teploty, ale také vlhkost, vysoká vlhkost pro ně totiž vytváří ideální podmínky
  • vegetace - je to právě bujná vegetace, která poskytuje komárům dostatek místa k odpočinku a rozmnožování

Komáři a jejich mýty

Kolem nás koluje celá řada mýtů o těchto nepřátelských a otravných stvořeních.

Plánujete-li výlet do přírody, rozhodně nezapomeňte na repelent.
Plánujete-li výlet do přírody, rozhodně nezapomeňte na repelent. | Zdroj: Maridav / Depositphotos

Sladká krev

"Koušou mě komáři, protože mám sladkou krev". Tohle je věta, se kterou se velmi často setkáváme, nebo ji i sami používáme. Jedná se však o mýtus. Komáři sice vnímají naši vůni, ale chuť krve v tom nehraje žádnou roli.

Komáři koušou jen po setmění

Toto tvrzení není také tak úplně pravdivé. Narazíte na ně i přes den u vody, v lese, nebo v místech, kde se vyskytuje hustá vegetace.

Jezte česnek a máte vystaráno

Další tvrzení, které není pravdivé. Neexistují totiž žádné vědecké důkazy, které by toto tvrzení potvrzovaly. Jedná se spíše o tzv. "babskou radu".

Komáři po kousnutí zemřou

Další nesmysl. Samci komárů se živí sladkými věcmi, zatímco samičky potřebují krev, aby se jejich vajíčka vyvinula. Po nakrmení si samička odpočine, krev stráví a čeká, až budou vajíčka připravena.

Komáři útočí výhradně na ženy a děti

Komáři nerozeznávají, zda se jedná o muže, ženu, nebo dítě. Nezajímá je pohlaví, ani věk. Výzkum potvrdil pouze to, že těhotné ženy jsou pro komáry více atraktivnější. Hlavním důvodem je, že těhotné ženy produkují více oxidu uhličitého. Dalším důvodem může být fakt, že tělesná teplota těhotných žen (především břicho) je o něco teplejší.