Šest osvědčených tipů, jak zvýraznit chuť vašich pěstovaných rajčat
Správné zavlažování je klíčem ke šťavnatosti
Rajčata, stejně jako ostatní rostliny, potřebují v létě dostatečnou a pravidelnou zálivku k tomu, aby správně rostla a jejich plody byly krásně šťavnaté. Dejte si však pozor na přemokření půdy, to nemají rajčata ráda, začnou jim totiž uhnívat kořínky. Zálivka by měla být pravidelná, půda nesmí být suchá, ani moc přemokřená. Rajčata zalévejte ke kořenům, aby měla dostatek vlhkosti. Jakmile jim začnou žloutnout listy, je to indikátor k tomu, že zálivku neprovádíte správně.
Organické hnojivo nakopne růst a dodá chuť
Kvalitní organické hnojivo je základem k úspěchu, aby vám vyrostla velká a šťavnatá rajčátka. Rajčata mají rádi bohatou a živinami naplněnou půdu. V chudé zemině se jim nebude dařit a vám nezbude nic jiného, než je pravidelně přihnojovat. Použijte kvalitní, ideálně domácí, kompost nebo jiná organická hnojiva, která plodům dodají ty správné živiny.
Udržujte optimální vlhkost a teplotu
Pokud chcete rajčatům dopřát opravdu dobré podmínky k růstu, vyzkoušejte mulčování. Speciální směs pomáhá udržovat vlhkost v půdě, reguluje teplotu, a navíc zabraňuje růstu plevelu. Jako mulč můžete použít již koupené směsi, stačí vám ale také například sláma, kompost, který navíc dodá rajčatům potřebné živiny, nebo dřevěné štěpky. Mulč se umisťuje pod rajčata, přímo k jejich kořenům, kde vytváří stabilní a na živiny bohaté prostředí.
Dopřejte rajčatům slunce a teplo
Aby byly plody co největší a nejšťavnatější, dopřejte rajčatům dostatek slunce a tepla. Rostlina by měla mít ideálně 6-8 hodin denně přímého slunečního záření a ideální teplotu okolo 20–25 stupňů Celsia. V teplém počasí rajčata lépe dozrávají a vyrábějí si přírodní cukr, díky kterému jsou mnohem chutnější. Pokud je počasí chladnější, chuť rajčat bývá méně intenzivní.
Vyzkoušejte zálivku slanou vodou
Takovou speciální vychytávkou, jak zvýraznit chuť rajčat, je použití zálivky slanou vodou. Slaná voda pomůže rajčatům zlepšit chuť tím, že podpoří produkci cukrů v plodech. Připravte si slaný roztok (1-2 lžíce na 4 litry vody) a jednou za měsíc jím zalijte rajčata ke kořenům. Tuto metodu používejte s opatrností, mnoho soli rajčatům může uškodit.
Zasaďte rajčata na správné místo
Rajčata se velmi často pěstují sami, ale potvrdilo se, že mají rádi výsadbu i s ostatní zeleninou či bylinkami. Některé rostliny například zadržují mšice a molice, které pak nejdou na rajčata, což je při pěstování velice žádoucí. Vedle rajčat se osvědčily fazole, mrkve, cibule, saláty, bazalka a petrželka. Zkuste letos použít tyto metody a zvyšte chuť svých pěstovaných rajčátek.