Dejte sbohem plevelu: Sedm otravných obyvatel zahrady a jak je odstranit

Dejte sbohem plevelu: Sedm otravných obyvatel zahrady a jak je odstranit
Nejenže plevel opticky dodává zahradě neudržovaný a zarostlý vzhled, ale také obírá vaše okrasné a užitkové rostliny o vodu, živiny a prostor. Zatočte s ním co nejdříve.

Plevel je jedním z úhlavních nepřátel všech zahradníků a zahrádkářů. Je nevzhledný, škodlivý a neskutečně vytrvalý. Zahradníci z německého webu 24garten však tvrdí, že pokud budete ve vašem boji vytrvalí a půjdete na to správně, plevelu se zbavit opravdu můžete a nebude to ani tak náročné, ani nákladné, jak by se zpočátku mohlo zdát.

Nejčastější plevele, se kterými bojuje téměř každý zahrádkář

Mezi nejčastější plevele, které se na českých zahradách objevují patří:

  1. Svlačec rolní (Convolvulus arvensis): Svlačec má hluboké kořeny a rychle se ovíjí kolem jiných rostlin, a dokonce je přerůstá. Tím dochází ke snížení výnosnosti napadených plodin, ba i k jejich úhynu. Rostliny proto pravidelně kontrolujte a malý svlačec vytrhávejte hned, a to včetně kořenů. 

  2. Pampeliška (Taraxacum): Pampelišky jsou sice krásné na louce či u polních cest, v záhoncích je však nechcete. Redaktoři z HouseBeautiful doporučují vytrhat mladé pampelišky: Pampelišku je nejlepší odplevelit ještě před dozráním semen . Rozhodně nezapomeňte odstranit celý kořen, jinak pampeliška brzy znovu vyroste.

  3. Přeslička rolní (Equisetum arvense): Přesličce se daří na vlhkých a zhutněných jílovitých půdách, kde vytlačuje jiné rostliny a krade jim cenné živiny. Pomáhá časté okopávání a provzdušňování půdy.

  4. Popenec obecný (Glechoma hederacea): Popenec se šíří pomocí dlouhých šlahounů a může rychle pokrýt velké plochy. Pokud se jej chcete zbavit, ručně vytrhávejte celé rostliny, včetně šlahounů. Tento postup budete bohužel muset zopakovat několikrát. Oslabit jej může také ocet či herbicidy.

  5. Kopřiva dvoudomá (Urtica urens a Urtica dioica): Kopřivy mohou být nejen nepříjemné na dotek, ale také rychle zamořují zahrady. Rychle se totiž šíří prostřednictvím kořenových výmladků a semen. Jedna rostlina má několik výhonků, které se mohou rozkládat na ploše jednoho metru čtverečního. Při jejich odstraňování nezapomínejte na rukavice, posekejte je křovinořezem a poté půdu nakypřete rycími vidlemi a vytáhněte kořeny.

  6. Kokoška pastuší tobolka (Capsella): Tento plevel je extrémně houževnatý, jeho semena zůstávají v zemi až 30 let. Kořeny sahají až jeden metr hluboko do země. Na pomoc tedy přizvěte rycí vidle. Aby se plevel dále nešířil, měli byste jej vytrhnout dříve, než vytvoří semena.

  7. Ptačinec (Stellaria media): Tato jednoletá bylina je extrémně přizpůsobivá a roste zejména v půdách bohatých na dusík. Ptačinec se šíří semeny a kvete téměř po celý rok. Často přerůstá menší rostliny. Vzhledem k tomu, že nemá hluboké kořeny, lze je snadno odstranit. Také pravidelně sekejte trávník, aby měl ptačinec méně květů.

Zdroje článku: