Sbohem, mšice: Jak bojovat proti škůdcům na rajčatech a cuketách?

Sbohem, mšice: Jak bojovat proti škůdcům na rajčatech a cuketách?
Listy rajčat a cuket jsou náchylné na napadení mšicemi, které se dá snadno rozpoznat pouhým okem. Když rostliny pomocí šetrných prostředků ošetříte nyní, na konci léta sklidíte chutnou úrodu.

Jak poznám, že rostliny napadly mšice?

Mšice sice rostliny rajčat nenapadá často, ale pokud ano, způsobuje jim velké problémy. Tyto škůdci se dají poznat podle jejich jasných barev. Obvykle bývají bilí, černí, zelení a hnědí. Listy rostlin zpomalují svůj růst a časem úplně stagnují. Vzniká na nich lepkavý sliz, který na rostlinu přiláká mravence. Plody se zastaví a začínají hnít. Obecně je největší pravděpodobnost, že se škůdci na rostlinách usadí, pokud pěstujete venku a půda tím pádem není nijak chráněná.  Pokud si příznaků mšic všimnete v raném stádiu, dají se mechanicky očistit. Alkaliody v rajčatech mšice sice odpuzují, ale pokud neníkolem jiná hostící rostlina, usadí se na nich. Mšice rajčata vysávají a ty pak usychají dříve, než stihnou dozrát. Jak se tedy tohoto nezmarného škůdce nadobro zbavit v otevřeném prostředí?

Prostředky v boji proti mšicím

Jakmile mšice objevíte, je hlavní začít situaci okamžitě řešit. Rozmnožují se totiž exponenciální rychlostí a v pozdějších stádiích je těžké se jich zbavit. Zkraje postačí mšice mechanicky očistit a rostlinu ošetřit lidovými prostředky

Mýdlové roztoky

Směs mýdla a dřevěného popela vytvoří na listech alkalické prostředí, kterému se mšice a obecně škůdci vyhýbají. V deseti litrech čisté vody důkladně rozmíchejte 300 gramů dřevěného popela, směs proceďte a přilijte 40 gramů tekutého mýdla. Díky němu se roztok dobře uchytí na keříkách a listech.

Snadno si vyrobíte také roztok z mýdla a sody. Stačí pouze v litru horké vody rozmíchat čtvrtinu  nastrouhané kostky mýdla a přimíchat lžíci sody. 

Mýdlový roztok se čpavkem kromě odpuzení škůdců také vyživí plody dusíkem. Stačí v jednom litru vody rozmíchat 5 ml čpavku s trochou tekutého mýdla, vše důkladně promíchat a pomocí rozprašovače nanést na keře. Postřiky opakujte každé 2-3 dny.

V boji proti škůdcům můžete využít mýdlový roztok
V boji proti škůdcům můžete využít mýdlový roztok | Zdroj: ValeriyVolkonskiy / Depositphotos

Rostlinné směsi

Proti mšicím dobře fungují také přípravky vyrobené z rostlin. 

Odvar z pampelišek si snadno vyrobíte sami. Stačí nasekat 500 gramů pampelišek, zalít pěti litry vody a povařit 10-15 minut. Směs nechte vychladnout, sceďte ji a poté ji rozprašovačem naneste na listy.

Pelyněk stačí zalít větším množstvím horké vody a nechat odstát. 

Citronovou kůru nasekejte, zalijte litrem vody, poté přiveďte k varu a nechte 10 minut povařit. Poté nařeďte 10 litry vody a rozmíchejte v roztoku se lžící tekutého mýdla.

Jak rostliny preventivně chránit před škůdci?

S prevencí je třeba začít už na podzim. Připravte se další sezónu a před příchodem mrazů prokopejte a prokypřete půdu, čímž zničíte vajíčka škůdců. Před výsadbou pro jistotu ošetřete sazenice manganistanem draselným, ať se vám nová úroda skvěle zadaří. 

Zdroje článku: