Sangvinik nebo cholerik? Zjistěte, jaký typ osobnosti jste

Sangvinik nebo cholerik? Zjistěte, jaký typ osobnosti jste
Lidský temperament může směřovat k jedné ze čtyř hlavních charakterových vlastností, případně se nacházet na rozhraní některé z nich. Určuje, jakým způsobem reagujete na nečekané nebo zvláštní situace.

Naše schopnost vycházet s lidmi a typ reakce na určitou životní situaci vychází především z naší povahy. Ta mívá tendence se přiklánět k jednomu ze čtyř základních typů osobnosti, které v podstatě určují nejen způsob, jakým se budou vyvíjet naše vztahy, ale také pracovní předpoklady či preferenci činnosti při trávení volného času. Specifikace typu temperamentu je tak jedním z odrazových můstků při volbě budoucího povolování i posuzování, zda má nějaká forma vztahu mezi dvěma lidmi budoucnost.

Typy osobností dle temperamentu

Členění lidské povahy dle temperamentu pochází již ze starověkého Řecka a v moderní době bylo pouze poupraveno o několik dalších poznatků. Toto členění rozeznává čtyři typy osobnosti, které jsou specifické svými vlastnostmi a reakcemi v rámci výrazných rysů. Povaha člověka se pak k těmto typům přiklání převažujícím způsobem, řada lidé však může mít povahu hraniční, tedy stát na rozhraní dvou či více typů. Jedná se o následující.

Sangvinik

Jako sangvinik je označován člověk s přímou povahou, který jedná obvykle velmi pozitivně a vyrovnaně. Neznamená to ovšem, že by zcela nepodléhal svým emocím, je s nimi pouze schopen správně pracovat. Přístup sangvinika k životu je velmi kladný, dokáže naplno projevovat radost a k nepříjemným situacím přistupuje racionálně a s rozvahou.

Cholerik

Pomyslným opakem sangvinika je cholerik – tento povahový typ se vyznačuje velikou výbušností, a to zejména v negativním slova smyslu. Cholerik není schopen své emoce ukočírovat, což se projevuje především v případě podráždění, kdy může reagovat velmi popuzeně, neomaleně až agresivně. Typickým znakem tohoto typu povahy je impulzivita.

Melancholik

Typickým znakem melancholické povahy je pesimismus, tedy očekávání něčeho zlého a negativního. Melancholici ovšem nereagují na nastalou situaci výrazně teatrálně nebo popudlivě, jedná se o osobnosti citlivé s velkým strachem z budoucnosti, výrazně introvertní.

Flegmatik

Obdobně jako sangvinik, i flegmatik působí poměrně vyrovnaným dojmem a většinou nemá problémy ustát jakoukoliv situaci. Hlavním rysem tohoto typu osobnosti je velmi laxní přístup – ať už se nachází v pozitivní nebo negativní situaci, flegmatik nemá žádná veliká očekávání a bere ji jako něco všedního. V konečném důsledku se jedná o velmi spokojeného člověka, kterému však chybí ambice.

Udělejte si náš test a zjistěte, jaký typ osobnosti jste:

 

Zdroje článku: