Sáčky na zip: Kdy je bezpečné opakované používání

Sáčky na zip: Kdy je bezpečné opakované používání
Sáčky na zip jsou dnes v kuchyni už rozšířeným a oblíbeným pomocníkem. Mají však vyšší cenu než sáčky bez zipového zavírání, a proto je většina lidí používá opakovaně. Navíc, jako každý plast, jsou ekologickou zátěží, a proto je dokonce žádoucí, aby se používaly opakovaně.

Sáčky se zipem jsou původně vyrobené pro jedno použití. Během výroby se materiál, ze kterého se sáčky vyrábí, zahřívá ne teplotu 180 až 240 °C a proto je vnitřek nového sáčku sterilní. Opakované použití samozřejmě přináší rizika, ale i výrobce připouští, že se sáčky mohou doma recyklovat, především kvůli ohledům k životnímu prostředí.

Kdy se ušetřená koruna nevyplatí

Pokud se v sáčcích uskladňuje syrové maso nebo ryby, sáček by se znovu používat neměl. I při vypláchnutí sáčku by v něm mohly zůstat nežádoucí patogeny a infikovat další obsah. Dokonalé umytí sáčku by mohl být problém. Totéž platí o sáčcích, kde třeba shnije ovoce nebo zplesniví sýr nebo pečivo.

syrové maso v sáčcích
Syrové maso v sáčcích | Zdroj: hannator / Depositphotos

Vhodné opakované použití

Naprosto v pořádku je použití sáčku pro uchování suchých potravin, sladkostí, jako jsou sušenky. Možné je i uskladnění ořechů a všeobecně potravin, které snadno nepodléhají zkáze.

V tomto případě je třeba kontrolovat pouze neporušený povrch plastu. Časem se z povrchu mohou začít uvolňovat mikro a nano částice plastu.

Ideální čištění

Výrobce nedoporučuje sáček obracet během čištění naruby, protože se velice často „roztrhnou švy“ a sáček už nejde dobře zavřít. To může způsobit zhoršenou kvalitu skladovaných potravin v mrazáku nebo nedokonalou ochranu před vlhkem.

Opláchnutí pod tekoucí vodou zase ze sáčku neodstraní všechny stopy minulého obsahu. Ideální je napustit do sáčku teplou vodu se saponátem, sáček zavřít a obsah opakovaně protřepat. Celý postup se potom opakuje s čistou vodou. V okamžiku, kdy je v sáčku voda, je bez záhybů, a proto je snadné ho opláchnout i zvenku. Před dalším použitím se sáček nechá oschnout.

Neexistuje žádný doporučený počet použití, protože sáčky se používají různými způsoby. Sáček, který slouží k uchování suchých potravin v kuchyni, je méně namáhaný než ten, ve kterém si dítě nosí každý den svačinu do školy. Rozhodně by se neměly používat sáčky, které už vypadají opotřebovaně, protože už není zaručeno, že zip bude dobře těsnit.