S těmito pokojovými rostlinami bez problémů přežijete parné léto

S těmito pokojovými rostlinami bez problémů přežijete parné léto
Proč pořizovat hlučnou a drahou klimatizaci, když do pokoje stačí umístit pár květináčů s rostlinami? Stačí jen vybrat ty správné pokojovky, které zpříjemní klima ve vašem bytě.

Některé rostliny mají zvláštní super schopnost, která je v létě více než žádoucí. Můžete si s nimi vytvořit takový svůj, domácí, les. Rostliny pomocí transpirace může ovlivnit úroveň vlhkosti vzduchu v domácnost. Stačí jim dopřát potřebnou vláhu a ony se vám odvděčí zajištěním příjemné teploty u vás v obýváku. Nezapomínejte ale také větrat. Pokud byste rostlinám nedali potřebnou cirkulaci vzduchu, vytvořili byste si doma klima tropického pralesa, ve kterém je sice příjemně vlhko, teploty jsou však stále vysoké. Důležitý je pak výběr specifických rostlin, které za účelem snížení teploty doma pořizujete, některé jsou přece jen vhodnější. Podívejte se, které to třeba jsou.

Aglaonema je nenáročný a věrný společník pro letní dny, se zvířaty si ale nerozumí

Pomyslným vítězem v kategorii rostlin s klimatizujícím účinkem je zeleno bílá aglaonema. Ve svých listech zadržuje rostlina přibližně jen 10 procent ze své zálivky a zbytek postupně vypouští do svého okolí. Nejlepší je umístit aglaonemu do prostředí, kde na ni nebude po většinu dne svítit slunce. Světlo potřebuje, avšak přímé sluneční paprsky jí nedělají dobře. Není třeba složitého přesazování ani specifického substrátu. Bude se jí dařit ve standardní hlíně v truhlíku, jediné co potřebuje, je pravidelný přísun vody. Pozor však jestli doma máte mazlíčka, psa či kočku, který má tendence rostliny v bytě okusovat. Při pozření je aglaonema pro zvířata jedovatá.

Palma Areka si poradí s přehřátým bytem raz dva

Stejně jako aglaonema vám ani areka příliš nepoděkuje, postavíte-li ji přímo na slunce. Areka má potenciál růst do výšky několika metrů, pokud jí dáte ty správné podmínky, a to je polostinné prostředí, pravidelná a bohatá zálivka. Úplně nejlepší je umístit palmu do místnosti, kde je největší horko a zároveň, kde na ni dosáhnou sluneční paprsky jen občas. Nejlíp by se jí dařilo nejspíš v podkroví, které bývá přehřáté. Areka si bere mnoho vody, v extrémním množství ji pak ale vylučuje zpátky do vzduchu. Na rozdíl od aglaonemy je vhodná i pro chovatele domácích mazlíčků.

Palma areka má potenciál růst do výšky i několika metrů, je vhodné ji umístit do místnosti, kde je největší horko
Palma areka má potenciál růst do výšky i několika metrů, je vhodné ji umístit do místnosti, kde je největší horko | Zdroj: serezniy / Depositphotos

Ficus elastica jako vděčný parťák po celý rok

V českých domácnostech má hojné zastoupení, a to právem. Tato rostlina není tak náročná na údržbu jako třeba palma areka, vyžaduje jen vodu a stabilní prostředí. Co nesnáší dobře, je časté přemisťování, pomalu se adaptuje na nové prostředí. Nejlíp se jí daří na polostinných místech, kde na něj sem tam dopadne nějaký ten paprsek. Na svých velkých, tvrdých listech vylučuje vlhkost ve formě kapiček vody. V létě si sice žádá hodně vody, pozor ale, abyste jej nepřelili moc. Ideální je odstátá voda vlažné teploty. Stejně jako v případě aglaonemy si ale nerozumí s domácími mazlíčky. Vyřešit to můžete umístěním někam vysoko, kam mazlíček nedosáhne.