Rychle a snadné čištění toalety: Šest tipů, jak zaručeně vyčistit záchod prostřednictvím domácích prostředků

Rychle a snadné čištění toalety: Šest tipů, jak zaručeně vyčistit záchod prostřednictvím domácích prostředků
Toaleta je místo v domácnosti, kterou je netřeba představovat. I z tohoto důvodu je hygiena toalety velkou prioritou. Nemusíte používat klasickou WC chemii, můžete použít domácí prostředky, díky kterým bude vaše toaleta opět zářit.

Proč dochází ke zbarvení

Mnoho domácích toalet mívá potíže se zabarvením toalety. Hlavním důvodem znečištění jsou minerální usazeniny z tvrdé vody, které se časem usazují na stěnách záchodu. Vápenaté usazeniny bývají nejčastěji v hnědé až načervenalé barvě – záleží na obsahu železa. Dále mohou za zbarvení organické zbytky (vodní kámen, částice nečistot apod.). Dalšími viníky jsou bakterie a plísně, které přispívají ke vzniku znečištění, zejména v okrajích toalety a u splachovacího odtoku. Odstrašující vzhled často doprovází nevábný zápach. Jaké domácí prostředky skvěle poslouží k vyčištění toalety?

Prostředek na mytí nádobí

Čisticí prostředek nádobí, jakým je například jar, si skvěle poradí s nečistotami během umývání nádobí, jak všichni známe. Stačí pár kapek tohoto tekutého čisticího prostředku nanést na záchod nebo záchodovou štětku v kombinaci s horkou vodou a mastnota s nečistotami se snadno rozpustí a zanechá po sobě svěží vůni. Čistící prostředek učiní z keramické plochy opět hladký a lesklý povrch, čímž brání tvorbě nečistot.

Prací prostředek

Prací prostředek je dalším účinným domácím prostředkem, který lze využítčištění toalet. Přidejte lžíci nebo dvě saponátu do záchodové mísy a nechte několik minut působit. Poté důkladně vydrhněte kartáčem a opláchněte. Mycí prostředek odstraňuje skvrny a zabarvení, čímž po sobě zanechává svěží a čistou toaletu.

Mýdlová voda

Dalším tipem je směs, kterou si vyrobíte sami. Budete potřebovat 250 ml teplé vody, lžičku tvarohového mýdla, dobře prošlehejte a nechte celou směs vychladnout. Do směsi přidejte lžičku jedlé sody a pár kapek citronové šťávy. Směs přelijte do rozprašovače. Mýdlovou vodu lze aplikovat na vnější i vnitřní povrch toalety.

Ocet a jedlá soda

Asi nejznámější domácí prostředky, jaké můžete mít k dispozici. Ocet je účinný proti usazování vodního kamene a močového kamene. Kyselina octová rozpouští minerální usazeniny a likviduje bakterie. Ocet nalijte přímo do záchodové mísy a nechte působit několik hodin. Poté vydrhněte kartáčem a opláchněte mísu. Na velmi odolné skvrny pomůže směs octu s jedlou sodou. Jejich aplikace v míse vede k chemické reakci, která pomáhá uvolnit nečistoty a zbytky usazenin. Po několika minutách od aplikace vydrhněte kartáčem a opláchněte.

Čistič zubních protéz

Velmi neobvyklým tipem na čištění toalet je čistič zubních protéz. Ten je speciálně vyvinut k odstranění odolných usazenin a zabarvení. Stačí vhodit tabletu do toalety a nechat ji rozpustit. Čisticí prostředky vás zbaví nečistot i bakterie. Jedná se o velmi praktickou a časově nenáročnou metodu.

Kartáček nebo houba

Posledním tipem, jak se zbavit nečistot, je použití starého zubního kartáčku nebo záchodové štětky na čištění okrajů toalety. Zubní kartáček je skvělým pomocníkem v místech, kam se běžně nedostanete se štětkou. Použití houby je nevyhnutelnou záležitostí, pokud selže první metoda. K tomu ale budete potřebovat rukavice.

Zdroje článku: