Růžové květy hortenzií se nám ne vždy líbí: Modrou barvu jim navrátíte jednoduchým trikem se starou ponožkou

Růžové květy hortenzií se nám ne vždy líbí: Modrou barvu jim navrátíte jednoduchým trikem se starou ponožkou
Možná jste vyzkoušeli trik, jak zbarvit květy hortenzií do růžova, a nyní byste opět chtěli vidět květy modré. Nebo květy změnily barvu samy, bez vašeho přičinění. Poradíme vám, jak můžete květům navrátit přírodní barvu. Napřed si ale povíme, proč květy zrůžověly.

Barva květů závisí na podmínkách, v nichž hortenzie rostou

Hortenzie jsou čím dál oblíbenější mimo jiné pro svou nádhernou modrou barvu. Stačí však jen trocha nepozornosti, špatné umístění či zanedbání péče a květy hortenzií získají růžovou barvu. Někomu se to může líbit, ale pokud to zrovna není váš případ, můžete je přimět zbarvit se domodra.

Ne všechny hortenzie lze takto přebarvovat, nicméně pro většinu odrůd s původně modrou barvou květů platí, že v závislosti na podmínkách, zejména na pH půdy, barvu květů dříve či později změní. Může to trvat jen několik týdnů, nebo i celé měsíce.

Hortenzie potřebují kyselejší půdu, s pH, které nedosahuje hodnoty 4,5. Pokud máte půdu zásaditější, modré rostliny nemohou z půdy absorbovat železo ani hliník a modré pigmenty zůstávají neaktivní, květy se přebarvují na růžovou barvu. Pokud je pH půdy nad hodnotou 6, není schopna se dostat k uvedeným minerálům a mění barvu rychleji.

Proč tedy hortenzie na vaší zahradě změnily barvu z modré na růžovou, přestože jste nic neudělali? No, není tak docela pravda, že jste bez viny. Pokud jste se rozhodli hnojit kompostem nebo rostliny zalévat vodou z vodovodu, mohli jste změnit pH půdy na zásaditější a květy se vám postupně přebarvily.

Ale nezoufejte, vše jde vyřešit. Přečtěte si, jak vše můžete napravit a hortenzie opět přebarvit na modro, navíc dlouhodobě. Tato péče navíc není nijak nákladná ani složitá.

Potřebujete ponožku a speciální půdu

Potřebujete pouze hnojivo pro rododendrony. Připravte si též starou ponožku, kterou již nebudete nosit, a naplňte ji tímto hnojivem. Obsahuje totiž všechny ty důležité látky, které dodají hortenziím pokyn ke zbarvení se do modra, a pomůže vám učinit půdu o něco kyselejší.

Ponožku zavažte a vhoďte ji přes noc do konve s vodou. Ráno si stačí přivstat a jít hortenzie zalít. Stačí to udělat jednou za čas, nemusíte každý den. Takto upravená voda vám pomůže získat pH půdy, která bude pro vaše modrokvěté rostlinky mnohem přívětivější.

Po triku s ponožkou se vám květy zbarví do různých odstínů modré.
Po triku s ponožkou se vám květy zbarví do různých odstínů modré | Zdroj: Paylessimages / Depositphotos

Jak zařídit, aby hortenzie již zůstaly modré

Existuje několik metod, jak se o hortenzie postarat, aby květy již nikdy nezrůžověly. První možností jsou listy listnatých i jehličnatých stromů, které zapracujete do půdy.

Dalším způsobem je pravidelné zavlažování již vyrobenou vodou způsobující snížení zásaditosti půdy, avšak do hnojiva můžete přidat také kamenec.

A pokud jste si tuto vodu nepřipravili předchozí den, vůbec nevadí. Kávový lógr má podobný účinek, též učiní půdu více kyselejší.

Jak již víme, existuje hned několik možností, jak modrým hortenziím navrátit jejich přírodní barvu. Důležité je se o ně starat pravidelně, aby pH půdy bylo stále pod hodnotou 4,5. Pokud bude o něco vyšší, hortenzie opět začnou růžovět. Není-li to váš záměr, přibližně jednou za pár týdnů využijte již zmíněný trik s ponožkou či jiné metody, které jsme zde zmínili.