Pozor na máslo z mrazáku: Zmrazené za zvýhodněnou cenu, ale s jakou kvalitou?
„Zmrazte máslo“ tvrdí prodejci
Trik, který prodejci používají v posledních letech, ale zákazníci o něm netuší – zmražené máslo. "Zmrazování se děje standardně u všech výrobců. I ti čeští, když mají v daném týdnu nadprodukci, kterou nejsou schopni prodat, logicky máslo zmrazí, nebudou ho vyhazovat,“ řekl Tomáš Prouza pro CNN Prima NEWS. Dostupné informace hovoří o tom, že se tak stále častěji na české pulty obchodů dostává máslo přímo z mrazících skladů, nikoli z chladících místností. Obchodníci a následně i prodejci údajně nakoupí máslo za zvýhodněnou cenu. Levné máslo se do Čech dostává zejména ze zahraničí, konkrétně z Polska a Belgie. Máslo pak podnikatelé zamrazí a do prodeje jej dají až o několik týdnů později.
Kvalita másla klesá
Tento trik však s sebou přináší i otázku, zda máslo přemražením neztrácí na kvalitě. Mlékaři, výrobci másla i další odborníci udávají, že kvalita mraženého másla skutečně klesá. Mrazení totiž výrazně ovlivní strukturu másla, jeho kvalitu a složení. Při nákupu v obchodě však běžný zákazník nemá šanci poznat, které máslo je čerstvé a které mražené, proto tuto taktiku obchodníci používají již řadu let. Čerstvost másla poznáte až doma. Zmrazené máslo samozřejmě není tak dobré, vláčné a špatně se roztírá. Mnohdy má toto máslo i jinou chuť a vůni.
Cena másla neustále kolísá
Každý z nás si zajisté pamatuje ožehavé téma minulého roku, kdy ceny másla vystřelily na neuvěřitelné částky. Jedna kostka se tak mohla vyšplhat i na 80 Kč. Kdykoli se na trhu objevila výraznější sleva, lidé skupovali másla ve velkém a ukládali si je sami do mrazáku. Podobnou taktiku zaujímají i obchodníci dnes. Nakupují zvýhodněné máslo a dělají si větší zásoby za nižší náklady. I z tohoto důvodu dnes v obchodě můžete narazit na máslo za 29,90 Kč, i přes to, že se jeho průměrná cena nyní pohybuje okolo 44 Kč.
Není máslo jako máslo
Českomoravský svaz mlékárenský se však k této problematice vyjádřil tak, že pokud obchodníci skutečně prodávají zmrazené máslo a následně jej rozmrazí, měli by ho prodávat pouze jako tzv. stolní máslo, které se pak dále zpracovává zejména v gastronomii. Podle evropské legislativy se pak máslo má do dvou let stáří označovat poze jako mlékárenské máslo.