Rozjasněte svou zahradu: Top 6 nejkrásnějších letních květin, které vám budou sousedi závidět

Rozjasněte svou zahradu: Top 6 nejkrásnějších letních květin, které vám budou sousedi závidět
Léto je tím nejkrásnějším obdobím, jelikož ze zahrady můžete jednoduše vykouzlit oázu plnou barev a vůní. Díky stálým slunečním paprskům se daří mnohým květinám a zahrádky tak kvetou v celé své kráse. Obohaťte letos svou zahradu o květiny, které vám budou dělat radost po celé léto a všichni vám je budou závidět!

Královna letního slunce: Slunečnice

Slunečnice jsou symbolem léta a slunečních dní. Jejich výrazné, velké, žluté květy dosahují výšky až tří metrů a díky tomu přitahují pohledy do vaší zahrady. Navíc vaši zahrádku doslova prozáří. Nejsou jen krásnou dekorací, jsou totiž i velice jednoduché na pěstování a jejich semínka můžete využít jakou chutnou svačinku. Tato květina vyžaduje slunné místo, ideálně s přímým slunečním zářením po celý den, a pravidelnou zálivku, aby se mohla ukázat v celé své kráse.

Vůně Provance ve vaší zahradě: Levandule

Levandule se pro svoji atraktivní barvu i vůni stále častěji objevuje v českých zahrádkách. Její jemné fialové květy však mají využití i v kuchyni a domácnosti. Připravte si z ní skvělou levandulovou limonádu či sušenky. Nebo můžete její kvítky usušit a dát je do vonných sáčků či koupelnových solí. Levandule se často sází na kraj záhonků a touží po slunném a teplém místě, které je ale chráněné před větrem. Na pěstování není tato květina moc náročná, vyžaduje jen mírnou zálivku, vždy po vyschnutí půdy.

Květinová rozmanitost tvarů i barev: Jiřinky

Jiřinky patří mezi nejkrásnější květiny českých zahrádek, které kvetou od léta do začátku podzimu. Jsou výjimečné svou rozmanitostí a pěstovat je tak můžete od malých, jednoduchých kvítků až po velké pestrobarevné jiřinky. Parádu vám udělají na zahradě i v květináčích na terase. Na pěstování nejsou náročné, vyžadují slunné místo chráněné před silným větrem a pravidelnou zálivku. Půda pod jiřinkami by měla být stále vlhká, nikoli ale přemokřená.

Květiny na balkon i terasu: Petúnie

Zahradu můžete projasnit i závěsnými květináči s petúniemi, které jsou známé také jako muškáty. Mají různé barvy a ze závěsných košů tvoří doslova vodopády květů, proto jsou častou květinou, která se objevuje na zahrádkách či balkonech. Navíc je péče o tyto květiny  snadná, pravidelná zálivka a polostinné stanoviště jim vyhovuje nejvíce.

Závěsné květináče vám dokáží krásně rozjasnit zahradu
Závěsné květináče vám dokáží krásně rozjasnit zahradu | Zdroj: leonidp / Depositphotos

Pestrobarevné koberce: Plaménka

Od bílé, přes růžovou, červenou, fialovou až po modrou, to jsou květy plaménky, které přitahují pozornost. Jedná se o trvalku, která kvete od července do září a je známá tím, že její květy kvetou opravdu dlouho, takže budou ozdobou vaší zahrady po celé léto. Plaménku zasaďte na místo, kde bude mít světlo zejména ráno nebo pozdní odpoledne a půdu pod ní udržujte mírně vlhkou.

Elegance v zahradě: Kosatce

Kosatce přitahují pozornost svým nezvyklým tvarem, jejich květy totiž připomínají křídla motýlů a k dostání jsou v různých atraktivních barvách. Jsou velice přizpůsobivé a rostou téměř všude. Ideální je pro ně polostinné místo s mírnou zálivkou. Jejich květy také můžete odříznout a radost vám udělají i doma ve váze.