Rozchodník: Robustní rostlina kvete i v těch největších vedrech

Rozchodník: Robustní rostlina kvete i v těch největších vedrech
Rozchodník je univerzální rostlina. Existuje spousta druhů, které je možné využít jako půdopokryvnou, popínavou rostlinu, ale také jako lákadlo pro včely. To nejlepší na něm je, že přežije i vysoké teploty.

Rozchodník (lat. Sedum) je rostlina, která vypadá nádherně i za těch největších veder. Jeho výhodou je, že existuje obrovské množství druhů, takže si jej můžete vybrat podle vlastních preferencí. Chcete rostlinu, která vám pokryje půdu? Hledáte něco, co přiláká opylovače do vaší zahrady? Potřebujete popínavou rostlinu, která zkrášlí váš altán? Hledáte rostlinu do suché půdy, na skalku nebo do svahu? To všechno rozchodník dokáže!

Co je rozchodník za rostlinu?

Rozchodník vám poroste v mnohých barvách. Ať už se jedná o klasickou bílou a žlutou, až po zelené, červené či růžové květy. Rozchodník si tedy můžete vybírat nejenom podle formy (poléhavý, vzpřímený, popínavý), ale v každé z těchto variant ještě i v barevném provedení! Květy svou barvu neztrácí ani když se podmínky pro pěstování zhoršují. Za sucha a horka si zachovávají svůj tvar i intenzitu barvy.

Jak rozchodník vypadá?

Jedná se o trvalou rostlinu, která obsahuje šťavnaté a těžké listy, baculaté stonky a velké množství hvězdicovitých květů. Rostlinu si můžete vypěstovat ze semen, ale není problém zakoupit si rostlinku – její cena není vysoká. Na začátku pěstování se o rostlinu musíte trochu postarat, zejména co se týká dostatečné zálivky. Zavedené rostliny ale už nevyžadují téměř žádnou péči – pouze když vám v konvi zbylo trochu vody od zalévání jiných rostlin, můžete jí zalít své rozchodníky.

Jaké druhy rozchodníku existují?

Přejděme nyní k jednotlivým druhům rozchodníků, které si můžete pořídit. Pokud máte specifické požadavky, v tomto krátkém přehledu můžete jednoduše zjistit, který rozchodník je pro vás ten pravý:

  • Rozchodník ‘Purple Emperor‘ – tmavě fialové listy a stonky jsou samy o sobě dost působivé. V létě se pak objevují fialově růžové květy. Růst rostliny je vzpřímený, výška cca 40 cm. Svědčí mu plné slunce a dobře odvodněná půda.
  • Sedum cauticola – je původem z Japonska, na konci léta vás potěší modrozelenými listy a růžovofialovými květy. Funguje jako půdopokryvná rostlina. Miluje slunce a dobře odvodněnou půdu.
  • Sedum acre – stálezelený rozchodník, který vydrží i mírný provoz. Má tmavě zelené listy s jemnou texturou. V létě má žluté květy. Funguje jako půdopokryvná rostlina. Skvělá do skalek, chodníků i na skalních stěnách.

Jak pěstovat rozchodník?

Rozchodník vám neporoste v půdě, která je podmáčená. Základním požadavkem je tedy dobře odvodněná půda. Důležité je světlé stanoviště – ideální je plné slunce, vystačí si ale i s polostínem. Půda by měla být neutrální až mírně zásaditá. Tuto rostlinu můžete vysazovat kdykoli v průběhu roku,  pěstovat ji přitom můžete uvnitř i venku. Jsou vhodnou rostlinou, když se rozhodnete pro „zelenou“ střechu (čili pěstování rostlin na střeše, které je dnes velmi moderní).