Rozbité sklo – takhle ho rychle a bezpečně odstraníte

Rozbité sklo – takhle ho rychle a bezpečně odstraníte
Rozbitá sklenička nebo jiná skleněná nádoba či skleněná výplň představují problém především v domácnosti nebo na zahradě, kde se pohybují zvířata a děti. Bezpečné a efektivní odstranění tak může předejít nepříjemnému zranění.

Sklo je velmi pevný a trvalý materiál, který se v domácnosti využívá k celé řadě účelů. Vedle odolnosti a atraktivního vzhledu je však také velmi křehké a v případě, že dojde k jeho rozbití, zanechává po sobě řadu větších i menších ostrých úlomků, jejichž odstranění bývá mnohem náročnější. Říznutí o větší kus rozbitého skla může v horším případě znamenat potřebu sešití rány, drobné úlomky se zase mohou zapíchnout do nohy a následně vyhnisat. Bezpečné odstranění všech kousků rozbitého skla je tak velmi důležitým krokem v prevenci úrazů.

Jak zacházet s rozbitým sklem

Vzhledem k četnosti využívání skla jako materiálu pro běžné předměty v domácnosti, ale i ve venkovních prostorách obydlí. Pokud se jedná o předměty používané jako nádoby nebo třeba skleněný rámeček na fotky, obvykle vyžadují pouze odstranění veškerých úlomků a jejich správnou likvidaci. V případě, že dojde k rozbití okenní tabule nebo dveřní výplně, je k jejich výměně obvykle nutné volat odborníka, který odstraní přebytečné úlomky ulpělé v rámu a výplň nahradí novou. Při rozbití běžných skleněných předmětů je pak postup odstraňování vhodné přizpůsobit jednak prostředí, v němž se úlomky nacházejí, jednak jejich velikosti.

Jak odstranit sklo uvnitř

Pokud se vám rozbije sklenička nebo jiné skleněné nádobí v domácnosti, mohou se střepy nacházet jednak na zemi nebo nábytku s rovnou plochou povrchu, ale také ve dřezu, v myčce nebo třeba na koberci. Standardně se při odstraňování rozbitého skla postupuje od větších kusů k těm menším. Na větší kusy si ideálně vezměte pracovní rukavice nebo kleště, abyste se sklem vůbec nedošli do styku – zejména mírně vlhké kousky vám totiž mohou vyklouznout a poranit vás. Následně je vhodné celou plochu, kde se sklo nachází, vysát a u nejjemnějších úlomků postupovat pomocí speciálních nástrojů.

Dávejte při úklidu střepů pozor i na ty nejmenší kousky
Dávejte při úklidu střepů pozor i na ty nejmenší kousky | Zdroj: halfpoint / Depositphotos

Jak odstranit sklo venku

Rozbité sklo ve venkovním prostředí může nadělat ještě více problémů než v domácnosti, jelikož můžete přehlédnout i větší úlomky. Obvykle sklo nevadí přímo na zemině, kde se postupně obrousí a zašlape, takže nepředstavuje problém. Z betonu se snadno odstraní zametením a otřením. Nepříjemné je však dostávat sklo z travnatého porostu, který je dobré jednoduše vysát a následně otřít vlhkým papírovým ubrouskem, který odstraní jemné podíly.

Jak na malé úlomky skla

Existuje několik vhodných prostředků, kterými se vám podaří od úlomků skla vyčistit prakticky jakýkoliv povrch. Drobné úlomky jsou přitahovány k vlhkému hadříku nebo papírové utěrce, použít lze i plátek chleba, nebo třeba polovinu brambory (plochou částí se přejíždí po povrchu). Velmi dobrých výsledků pak můžete dosáhnout také s lepicí páskou. Pro lepší viditelnost si na místo posviťte pod úhlem baterkou, která odhalí všechny drobné částice, jež se tam nacházejí.