Rostliny v létě trpí: Vyzkoušejte některé z tipů, jak ochránit rostliny před nepříjemnými vysokými teplotami

Rostliny v létě trpí: Vyzkoušejte některé z tipů, jak ochránit rostliny před nepříjemnými vysokými teplotami
Léto patří mezi nejoblíbenější roční období. Dlouhotrvající dny, koupání ve vodě, výlety, teplé letní večery – co více si přát? Příliš vysoké teploty mají opačný efekt a tropí problémy nejen lidem a zvířatům, ale také rostlinám.

Poskytněte rostlinám pomocnou ruku

Sluneční svit je základním prvkem pro život většiny živočichů a rostlin na této planetě. Příliš velké teplo škodí, o čemž jsme se mohli přesvědčit před pár dny, kdy nás sužovaly vysoké teploty přes den a tropické noci. Jako lidé máme výhodu – můžeme bojovat s vysokými teplotami pomocí technologie (např. klimatizace, větráky nebo pobyt u vody), ale rostliny se nemohou chránit, jelikož se nepohybují jako my nebo zvířata. Proto rostliny potřebují naši pomoc.

Voda je rozhodujícím faktorem

Rostliny potřebují teplo a sluneční svit, ne všechny ale snesou Slunce, když je na vrcholu svého výkonu – což platí zejména pro letní období. Nejvíce náchylné jsou rostliny pěstované v květináčích kvůli nedostatku půdy. Absence uskladnění vody v hlíně může vést k problémům rostliny. Voda je rozhodujícím prvkem, který hraje roli v její ochraně a záchraně. Zalévání v létě má svá pravidla, která se liší i podle typu půdy a rostliny.

Na co si dávat pozor?

První dobrou radou je nezalévat rostliny na prudkém slunci. Z tohoto důvodu se doporučuje zalévat rostliny v brzkých ranních hodinách před východem slunce nebo až večer po jeho západu. Zalévání rostlin na přímém slunci způsobuje rychlejší vypaření vody a může vést ke spálení rostliny nebo jejích listů. Dbejte na to, aby byla půda vždy navlhčena. Velkou roli hraje také množství a intenzita zálivky. Nezapomeňte také na správnou teplotu – ideální je vlažná voda.

Jak poznat potřebu zálivky?

Úplně jednoduše… stačí strčit prst do půdy a zkontrolovat, zda je půda vlhká nebo suchá. V případě suché půdy budete nuceni rostlinu zalít. Rostlinu můžete vytáhnout z květináče a zkontrolovat, zda je půda na dně ještě mokrá. Jestliže je suchá, opět je nejvyšší čas na zálivku. Každá rostlina vyžaduje jiný typ půdy. Písčité půdy je potřeba zalévat častěji kvůli častějšímu odpařování vody. Jílovité půdy obecně zadržují déle vodu, a proto nevyžadují častou frekvenci zálivky.

Důležitá je doba kolem poledne

Zálivka není jedinou důležitou věcí, na kterou je potřeba dávat pozor. Slunce bývá nejaktivnější v poledne mezi 11. a 16. hodinou. Rostliny v květináčích ochráníte velmi snadno – stačí je přesunout na místo, které je chráněno před přímým slunečním zářením. Jako náhradní řešení můžete využít služeb deštníku nebo markýzy, ale pozor na hromadění tepla a vzduchu.

Chraňte rostliny před ostrým sluncem
Chraňte rostliny před ostrým sluncem | Zdroj: gunnar3000 / Depositphotos

Sekání trávníku v létě

Sekání trávníku v létě má svá pravidla. Trávník by se neměl sekat, pokud je příliš horký. Doporučuje se zalévat trávník večer. Teploty nad 30 °C vedou k rychlému vysychání trávníku. Při sekání trávníku ponechte alespoň šest centimetrů.

Před odjezdem na dovolenou přemístěte rostliny do stínu

Asi nelze docílit stavu, že byste zůstali doma po celý rok. Prodloužený víkend nebo delší dovolená může způsobit starosti o pěstované rostliny. Přísun nadměrného množství vody nepřipadá v úvahu. U rostlin v květináči se doporučuje jejich přesun na stinné místo. U trávníku je dobré zakomponovat zavlažovač trávníku s časovačem. Nejlepším způsobem je svěřit péči o rostliny příteli, rodinnému příslušníkovi nebo sousedovi. Pokud patříte mezi kutily, určitě Vás zaujme možnost DIY samozavlažovacího systému z PET lahví.

Zdroje článku: