Rostliny, kterým se bude dařit i na jinak nehostinném dvoře či tmavém koutu zahrady

Rostliny, kterým se bude dařit i na jinak nehostinném dvoře či tmavém koutu zahrady
Dvůr nebo tmavší kout zahrady, kde se žádné rostlině nedaří? Možná vás dokážeme přesvědčit o opaku. Existují rostliny, které dokáží prosperovat i na stinném stanovišti a zároveň ho ozdobit nádhernými pestrobarevnými květy.

Rostliny, kterým se bude dařit i na jinak nehostinném dvoře či tmavém koutu zahrady

Máte v blízkosti svého domu zahradu nebo malý dvůr, který nabízí spoustu prostoru k lenošení a pobytu na čerstvém vzduchu. Možná jim ale přeci jenom něco chybí, aby poskytly tížený pocit relaxace. Jakmile tento kout zvelebíte a osázíte ho rostlinami, nebudete chtít trávit čas už nikde jinde. Pojďme se společně podívat na nejoblíbenější rostliny, kterým se bude dařit v tmavém koutě zahrady nebo na dvorku.

Rostliny ve stínu? Ať už máte zahradu orientovanou na sever nebo se na ní nachází stinné kouty, kde se zkrátka běžným rostlinám nedaří, ještě nemusí zoufat. Spousta krásně kvetoucích rostlin se spokojí jen s minimem denního světla a stín pro ně rozhodně nepředstavuje žádný problém.

Drobné květy, které ovšem nepřehlédnete

První rostlina s nenápadnými květy obstojí i v těch nejtemnějších koutech, protože i v běžné přírodě je vyhledává. Řeč je o jaterníku, který můžete běžně potkat na procházce v lesích, takže mu stín rozhodně nevadí. Zaujmout přitom může nejenom svým barevným květenstvím, ale i barevnými listy, které se po s pozdním létem objevují.

Další zajímavou rostlinou je plicník, který se také v hojném množství nachází v našich lesích. Kvete brzo z jara a podobně jako jaterník, i on vám přinese na zahradu výhodu v podobě léčivých účinků. Jak už název může napovědět, nejčastěji se využívá k léčbě neduh spojených s dýchacím ústrojím.

Fuchsie pro milovníky změny

Barevné květy fuchsie na sebe dokážou na zahradě strhnout veškerou pozornost, je tedy trochu překvapující, že k tomu potřebují jen minimum světla. Výhodou je i jejich různorodost, na trhu naleznete nespočet různých odrůd, které se liší barvou květenství, ale i vzrůstem. Zatímco některé druhy můžete bez obav pěstovat v malém květináči, jiné mohou dorůst do výšky až 3 metrů.

Květy fuchsie můžou na vaší zahradě nebo dvorku udělat velkou parádu
Květy fuchsie můžou na vaší zahradě nebo dvorku udělat velkou parádu | Zdroj: ionescu.cristina@gmail.com / Depositphotos

Kapradiny a nuda? Nikdy!

Pokud hledáte jednu rostlinu, které se bude ve vlhkém, a ne příliš slunném koutu zahrady dařit, pak je tomu právě kapradina. Možná si říkáte, to je ale trochu nuda? Majestátní kapradiny ale mohou dorůst do úctyhodných výšek a zároveň zdobit váš dvůr nebo zahradu i v chladných měsících, kdy se jiné rostliny chystají k zazimování.

I tráva může být parádnice

Není tráva jako tráva. Pokud bychom měli vypíchnout pouze jednoho vhodného kandidáta, kterému se bude dařit ve stínu, byla by to ostřice japonská. Zástupce šáchorovitých vám bude vděčný i za minimální péči, kterou mu na zahradě věnujete. Jeho ledabylá krása vás učaruje na první pohled, v tomto případě ale květy budete muset oželet.

Hortenzie pro zaplnění většího prostoru

Potřebujete osadit větší prostor, v takovém případě se vyplatí sáhnout po větších rostlinách, které ho snáze dokáží zaplnit. Zároveň by ale měly prosperovat ve stínu a jako bonus i krásně kvést. Vsaďte na hortenzie, které jsou každoročně obsypány nádhernými kulovitými květy.

Zdroje článku: