Romantické zákoutí vykouzlíte i na malém dvorku nebo v minizahrádce

Romantické zákoutí vykouzlíte i na malém dvorku nebo v minizahrádce
Hezké místo, které vás naplní dobrým pocitem, můžete vytvořit třeba na dvorku své milované chalupy nebo na dvorku rodinného domu. V případě starších stavení je mnoho možností, jak využít věci, které máte třeba přímo pod nosem.

Kamenné žlaby se staly velice žádaným dekoračním prvkem venkova. S jejich pomocí velice snadno zatraktivníte venkovní posezení, ozdobíte nevyužitý kousek dvora a na malém místě si snadno založíte malou zahrádku.

netřesk
netřesk | Zdroj: MeFree / pixabay.com

Pokud patříte ke šťastlivcům, možná máte takové kamenné koryto ve staré hospodářské budově za domem, kde skladujete sekačku a zahradnické nářadí. Dříve se tyto žlaby využívaly pro domácí chov hospodářských zvířat na vodu a na krmení. Důvod byl jasný. Takový žlab byl prakticky nezničitelný.

Bohužel hlad po kamenných korytech byl řadu let velký, takže v případě, že se rozhodnete pro nákup třeba v bazaru, musíte si připravit pár tisíc. Dobrou zprávou je, že si můžete spokojit i s moderní nádobu, která kamenné koryto velice dobře imituje. Moderní nádoby už počítají s tím, že v nich budou růst rostliny a jsou k tomu připravené.

Pokud zvolíte opravdu původní koryto ze žuly nebo pískovce, musíte také počítat s tím, že může s ohledem na velikost vážit i několik stovek kilogramů, což bude vyžadovat hodně kreativní přístup k přepravě a to i pokud jde jen o pár metrů.

Podle místa umístění je potřeba zvážit, zda bude třeba ve žlabu udělat otvory pro odtok přebytečné vody. V případě, že jde o umístění hned u zdi domu a větší část nádoby bude pod střechou, vystačíte si se silnější drenážní vrstvou na dně koryta. Pokud bude nádoba umístěná tak, že by se v ní v deštivém období mohla držet voda, bude praktičtější vyvrtat do dna nádoby několik otvorů. Většinou se počítá s jedním otvorem na metr délky koryta. Vrtání je trochu náročnější, ale není to nic, s čím by si vrtačka s příklepem a s vrtákem do betonu v rukou šikovného kutila neporadila.

Miniskalku lze vylepšovat praktický od jara do podzimu, protože rostliny se prodávají v květináčích s dobrým kořenovým systémem.  Na vrstvu drenážního štěrku (alespoň 5 cm) přijde zemina. Aby drenáž fungovala dlouhé roky, je dobré na štěrk dát vrstvu netkané textilie, aby se štěrk nezanesl hlínou. Skalničky nepotřebují moc výživnou půdu, proto není třeba zemina bohatá na kompost. Pokud je zemina lehce jílovitá, lépe v horku drží vlhkost.  Zbývá osadit nádobu vhodnými rostlinami a doplnit třeba kameny, nejlépe vzhledově podobnými materiálu koryta.

Při výběru rostlin je třeba znát výšku vysazovaných rostlin, aby všechny rostliny působily jako kompaktní celek. Krásně vypadají různé zakrslé jehličnany (čarověníky). V horkém létě je třeba hlídat zalévání, protože substrát rychle vysychá. Na zimu se určitě vyplatí citlivější druhy rostlin přikrýt smrkovými větvemi.

Zdroje článku: