Řízky jako způsob množení: Takto to funguje u balkonových rostlin

Řízky jako způsob množení: Takto to funguje u balkonových rostlin
Není řízek jako řízek! V žádném případě to však neznamená, že by nyní měli se čtením tohoto textu automaticky přestat všichni milovníci oblíbeného smaženého pokrmu. Také oni totiž mají balkony s balkonovými rostlinami, které by chtěli rozmnožit. Řízkování je jedním z nejefektivnějších způsobů.

Řízkování

Řízkování bývá definováno jako takzvaná vegetativní forma množení, pro niž je typické, že není nutná tvorba semen k tomu, aby se vytvořilo potomstvo. Řízkování znamená, že se rostlina množí klonováním mateřské rostliny.

Srpen a září jsou ideálními měsíci pro řízkování

Srpen a září jsou pro rozmnožování balkonových rostlin pomocí vrcholových nebo stonkových řízků ideálními měsíci. Naopak listové řízky bývají využívány spíše výjimečně, když se listy odstraněné předtím z rostliny umísťují do substrátu. Řízkování se doporučuje pro víceleté balkonové rostliny, jako jsou pelargonie, fuchsie, kopretiny, oleandry, ibišky nebo andělské trubky. Pokud je jim poskytnuto dostatečné teplo a světlo, mají schopnost velmi rychle zakořenit, takže do konce podzimní sezóny se z nich vyvinou malé rostlinky, které dokážou přezimovat na okenním parapetu nebo ve skleníku. S ohledem na předpověď počasí na měsíc září letošního roku je možné hovořit takřka o ideálních podmínkách.

Postup správného řízkování

Jaký je postup samotného řízkování? Zahrádkář potřebuje dostatečně ostrý nůž, s jehož pomocí oddělí vrchol rostliny pod druhým nebo třetím listem a nejspodnější listy odstraní těsně u stonku. Řízky se následně zapíchnou do substrátu určeného pro řízkování, když nejlepší je umístit je do oken obrácených k východu nebo k západu. Za teplot okolo 20 ºC jim zakořenění zabere přibližně dva týdny. Pak je na čase řízky rozsadit. Takřka identický je postup i u stonkových řízků s rozdílem, že tyto se odebírají v místě polodřevitého stonku.

Řízky lze pěstovat také ve vodě

Řízek, který je bez kořenů, nemůže zprvu absorbovat vodu. Proto je třeba dbát na to, aby listová plocha, která umožňuje ztrátu vody odpařováním, nebyla příliš velká. Větší listy se proto doporučuje seříznout od špičky napůl. Mnoho rostlin zakořeňuje relativně snadno ve vodě. Podmínkou je vybrat sklenici správného tvaru a velikosti, v níž bude řízek stát vzpřímeně, neměl by se převrhnout ani zcela ponořit. Voda by měla být denně vyměňována.

Pomocí řízků jde množit i olivovník

Řízkováním je dokonce možné množit i olivovník, který lze posléze pěstovat v květináči. Zde by řez neměl být příliš veliký, postačí deset centimetrů. Od mateřské rostliny se šikmo odřízne a vloží do půdy. V tomto případě může trvat i několik týdnů, než se vytvoří nové výhonky.

Řízkování je doporučováno začínajícím zahrádkářům

Řízkování je takovým způsobem množení, kdy lze pěstovat identické dceřiné rostliny, jež vytvářejí stejné květy jako mateřská rostlina. Podobně je tomu s vůní nebo s barvou. Množení rostlin pomocí řízků bývá v odborné literatuře uváděno jako celkem jednoduchý a spolehlivý způsob množení rostlin, který dobře zvládají také začátečníci.