Řezané slunečnice je vhodné na chvíli ošetřit horkou vodou: Důvod, proč se to dělá, je jednoduchý

Řezané slunečnice je vhodné na chvíli ošetřit horkou vodou: Důvod, proč se to dělá, je jednoduchý
Určitě jste někde slyšeli, že pokud se slunečnice odřízne, stonek by se měl na chvíli namočit do horké vody. Věděli jste ale proč? Není to jen proto, aby vydržela déle. Prozradíme vám, proč se to dělá, a jak slunečnici správně prořezat.

 

Horká voda je pro slunečnici jistým druhem léku

Slunečnice jsou jistě nádherné rostliny a na jídelním stole či za oknem vypadají přenádherně. Traduje se, že rostliny je vhodné na pár vteřin namočit do horké vody. Spousta zahradníků nedá na tuto radu dopustit a má to dobrý důvod.

Místo řezu se totiž po namočení do horké vody téměř okamžitě uzavře. Mimo jiné to znamená, že slunečnice vydrží o něco déle než normálně. Je to pravda, ovšem pravý důvod tohoto úkonu a delší trvanlivosti slunečnic je, že brání v rozvoji hniloby. Když se stonek uzavře, rostlina má snížené podmínky k hnilobě.

Slunečnice se ale nebude mít nejlépe, když ji necháte v horké vodě déle než několik sekund. Naopak, začne uvadat, proto je velmi důležité stonek namočit do horké vody pouze trochu nad úrovní řezu a hned nato ji vytáhnout a umístit do vázy (poté, co vychladne, aby nedošlo k šoku způsobeného velkými teplotními rozdíly).

Správné prořezávání slunečnic

Když slunečnice prořežete správně, jejich životnost ve váze se může natáhnout až na dva týdny. Nejlepší je počkat, až bude suchý den, a odříznout si stonek s květem hned brzy ráno, dokud je ještě relativně chladno. Nejlepší jedinec na odříznutí je stonek se zrovna se otevírajícím květem. Plně otevřené květy je zcela nevhodné odřezávat, protože nevydrží takovou dobu jako právě se otevírající květ.

Rozmyslete si, jak dlouhý by měl stonek být, aby plně vyhovoval vaší představě, a ostrými a čistými nůžkami či nožem odřízněte či odstřihněte stonek. Listy, které zůstaly na stonku a jsou nyní úplně dole, odstraňte. Jakmile slunečnice bude ve váze, vyhněte se jejímu umístění na přímé slunce a do průvanu. Teprve až když si navykne na nové prostředí, můžete ji umístit na slunce.

Aby slunečnice vydržela ještě déle, je vhodné ji každé dva dny prořezávat, vždy odstřihněte dva centimetry.

Následná péče o slunečnici ve váze

Jde hlavně o měnění vody. Tu je nejvhodnější měnit každý den. Ne proto, že by to samotná rostlina vyžadovala, ale proto, že starší voda po určité době, obzvláště u slunečnic, začíná silně zapáchat. Vždy používejte vlažnou vodu, studená voda by slunečnici ublížila, jelikož se jedná o teplomilnou rostlinu.

Máte slunečnice i na zahradě? Pořiďte si síťku

Když sklízíte slunečnici ze své zahrádky, je vhodné omezit přístup ptactvu, které vám může zcela zničit vaši pečlivě pěstovanou úrodu. V obchodech můžete narazit na síťky určené přímo na slunečnici, kterou obepnete květ se semínky a čekáte, až můžete začít sklízet. Slunečnice kvetou od července do října, tudíž nastal nejlepší čas na pořízení si síťky. Pokud budete s koupí otálet, opeřenci budou rychlejší než vy, neboť většinou nečekají, až vaše úroda zcela dozraje. Oni si dokážou smlsnout i na nedozrálých semínkách.

Zdroje článku: