Řešit problémy s vedry již nemusíte: Pomohou vám pokojové rostliny

Řešit problémy s vedry již nemusíte: Pomohou vám pokojové rostliny
Jestli máte pokojové rostliny pouze v jedné místnosti, určitě jste si všimli, že v tomto pokoji je v parných dnech chladněji než v ostatních. Může za to fotosyntéza, která ochlazuje vzduch. Některé pokojové rostliny jsou ale v ochlazování mistři.

Díky pokojovým rostlinám se domů budete vracet rádi

V parných dnech je vhodné stáhnout rolety či žaluzie a přivstat si, abyste mohli vyvětrat, a poté vyvětrat až pozdě v noci, když se ochladí. Delší větrání v tuto dobu má však za následek neočekávanou návštěvu několika komářic, které vyčkávají, až půjdete spát. Pomoci si od horka ale můžete i pokojovými rostlinami.

Pokud nemáte klimatizaci, můžete o koupi většího množství pokojových rostlin popřemýšlet.

Čím menší je vlhkost v místnosti, tím větší problém s vedrem budete mít. Rostliny skrze fotosyntézu vypouštějí do okolí nejen kyslík, ale také malé částice vody (podobně jako my, když dýcháme). Navíc vzduch v místnosti bude čistší – rostliny lapají částečky prachu a absorbují je. A to nejen v místnostech, ale také venku.

A toho se dá využít, abyste si nemuseli zatahovat. Vaše nová žaluzie či roleta může být popínavá rostlina, kterou zavěsíte ven. Vaše nová pomocnice zadrží sluneční světlo, čímž se sníží teplota ve vaší místnosti – se slunečními paprsky přichází i nesnesitelné horko. Je vhodné rostliny pověsit trochu dál od okna, obzvláště pokud se rádi díváte z okna. Nejlepší popínavé rostliny jsou růže, chmel a plamének.

Pro ještě příjemnější teploty můžete po venkovních zdech nechat se plazit břečťan, který slouží i jako zajímavá dekorace.

Druh květináče také určuje teplotu vašeho pokoje

Plastové květináče zadržují vodu, zatímco ty hliněné ji postupně propouštějí. A jak už víme, voda vytváří vlhkost, která je zapotřebí pro snížení teploty v místnosti.

Jen tak pro zajímavost, i samotná zemina uvolňuje vlhkost, jen ne v takovém měřítku. Z toho vyplývá, že čím větší rostlina a čím větší květináč, tím lepší chladicí účinek.

Některé květiny potřebují naopak vlhký vzduch.
Některé květiny potřebují naopak vlhký vzduch. | Zdroj: MIMOHE / Depositphotos

Dobře si rozmyslete, kam rostliny umístíte

Nejde ani tak o místnost jako o samotné umístění pokojových rostlin. Je důležité zjistit, jaké světlo rostliny snesou. Ty vyžadující přímé sluneční paprsky přirozeně umístěte k oknu, do rohů naopak ty, kterým se více daří ve stínu. Různé druhy kapradin slouží jako okrasné pokojové rostliny a světlo rády nemají. Rostliny vhodné do polostínu umístěte na poličky, komody či skříně.

Při výběru rostlin vezměte na vědomí, že některé rostliny v místnosti s příliš suchým vzduchem strádají. Ty se více hodí do místností s vyšší vlhkostí, například do koupelny. Citrusy, azalky a kamélie jsou běžným případem těchto rostlin.

Nejlepší druhy pokojových rostlin

Ačkoli platí, že čím více rostlin, tím lépe, pokud se vzduch stane příliš vlhkým, je potřeba trochu ubrat. Rostliny rozmístěte do jiných místností. Jaké druhy jsou dostatečně výkonné, abyste jich nepotřebovali tolik? Zejména jde o fíkovník maloplodý a chřest hustokvětý. U těchto dvou druhů pokojových rostlin se nemusíte obávat prachu, jsou to jedny z nejlepších vysavačů z říše rostlin. Další vhodnou rostlinou, která se specializuje přímo na zvýšení vlhkosti v místnosti, je lípěnka.

Zdroje článku: