Řekněte stop plýtvání: Praktické tipy, které vám pomohou udržet potraviny déle čerstvé

Řekněte stop plýtvání: Praktické tipy, které vám pomohou udržet potraviny déle čerstvé
Zamezit plýtvání by mělo být cílem každého, kdo se stará o jídlo v domácnosti. Tímto způsobem lze ušetřit nemalé finanční prostředky a zároveň se člověk chová šetrně k přírodě.
Obsah článku
  1. Nákupy s rozmyslem a důmyslné plánování
  2. Správné skladování potravin
  3. Jak uložit jídlo v ledničce
  4. Co nepatří do ledničky
  5. Vakuování jako moderní metoda skladování
  6. Mrazák i využívání zbytků

Buďte k sobě upřímní a přiznejte si, že i vy občas vyhodíte zkaženou potravinu. Jestliže se vám ale tento problém stává pravidelně, bylo by na místě popřemýšlet na tím, jakým způsobem docílit toho, aby vám jídlo vydrželo déle čerstvé. Ve skutečnosti to není žádná věda, stačí dodržovat několik pravidel. Pojďme si je představit.

V moderní společnosti je plýtvání potravinami poměrně časté. Vlastně se jedná o globální problém, kvůli kterému spousta jídla přijde vniveč. S ohledem na to, že v méně vyspělých částech světa lidé trpí hladem, by bylo žádoucí se začít chovat ekonomičtěji a toto plýtvání snížit.

Nákupy s rozmyslem a důmyslné plánování

Abyste zbytečně nevyhazovali nespotřebované potraviny, je třeba se naučit plánovat jídelníček a podle něho pak nakupovat. Můžete k tomu využít i letákové akce, které nabízejí jednotlivé supermarkety. Díky tomu lze také ušetřit. Nejhorší jsou impulzivní nákupy. Takže všeho s mírou a s rozmyslem.

Správné skladování potravin

Když si potraviny donesete domů, je třeba je vhodně uskladnit. Některé patří do ledničky, jiným postačí místo ve spíži nebo ve sklepě. Ideální je na ukládání ve spíži používat plastové nebo skleněné nádoby, nejlépe uzavíratelné. Tímto způsobem můžete skladovat suché a trvanlivé potraviny, jako je mouka, cukr, luštěniny, těstoviny. Zároveň byste měli dodržovat pravidlo FIFO, což je zkratka anglického sousloví First In, First Out a znamená první dovnitř, první ven. Když se jím budete řídit, nemělo by se vám stávat, že na nějakou potravinu zapomenete a necháte ji nechtěně zkazit.

Jak uložit jídlo v ledničce

Kromě spíže nám na ukládání potravin slouží lednička. Do ní dáváte jídlo, které by v teple jinak podlehlo rychle zkáze. Týká se zejména mléka, sýrů, uzeniny, paštik, hotových jídel. Ideální teplota v ledničce by se měla pohybovat okolo 5 °C. Pokud budete do ledničky schovávat již připravené jídlo, mělo by se tak stát do dvou hodin po uvaření. V ní vydrží po dobu tří až čtyř dnů. Do dveří ledničky nedávejte potraviny, kterým vadí časté střídání teplot. Jedná se o nejteplejší místo v ledničce, proto tam nepatří mléko ani vejce. Raději zde uložte nealko nápoje, dresinky, margarín, máslo nebo balené potraviny.

Co nepatří do ledničky

Do ledničky byste neměli ukládat potraviny, kterým nesvědčí chlad. Týká se to zejména některých druhů zeleniny, jako jsou rajčata, okurky, papriky nebo cukety. Neměli byste do ní dávat ani hodně zralá jablka, protože je pravděpodobné, že ostatní potraviny se budou vedle nich rychleji kazit kvůli přítomnosti ethenu v jablkách. Ten totiž urychluje zrání ovoce a zeleniny. V ledničce není vhodné skladovat tropické ovoce – avokádo, ananas, banány, citrony. Lépe jim bude ve spíži.

Vakuování jako moderní metoda skladování

Chcete-li uchovat potraviny déle čerstvé, pořiďte si do domácnosti vakuovačku, která až několikanásobně prodlužuje trvanlivost potravin. Její velkou výhodou je, že přitom zachovává jejich nutriční hodnoty, chuť i aroma. Je to šikovný pomocník, který vám ušetří peníze. Můžete ji používat na skladování masa, uzeniny, sýrů, zeleniny i ovoce.

Mrazák i využívání zbytků

Skvělým způsobem, jak prodloužit trvanlivost potravin, je mražení. Zamrazit lze prakticky cokoliv – pečivo, maso, ovoce, zeleninu i hotová jídla. K tomuto účelu je možné využít zmrazovacích plastových nádob nebo si vystačíte pouze se zmrazovacím igelitovým sáčkem. Nezapomeňte ale všechno pečlivě popsat. Určitě byste si měli zapsat datum zmrazení a o jako potravinu vlastně jde. Někdy to pak jde stěží poznat.

Naučte se také využívat nejrůznější zbytky potraviny, jako jsou odřezky masa či zeleniny. Ty jde uchovat na později a uvařit z nich posléze třeba polévku. I tímto způsobem zamezíte plýtvání potravinami ve své domácnosti.