Recepty našich babiček ochrání bylinky před škůdci a chorobami

Recepty našich babiček ochrání bylinky před škůdci a chorobami
Škůdci a choroby bylin dokáží vyvolat pocit marnosti ze zničené úrody. Pokud ale rostliny včas preventivně ošetříte přírodními prostředky, nebudete muset investovat do drahých chemických postřiků.

Jak vyzrát na choroby?

Nejefektivnější jsou v boji proti chorobám bylin preparáty na osnově mědi. Síran měďnatý, neboli modrá skalice, je univerzální prostředek a účinkuje při široké teplotní škále. Patogenní látky vůči němu získávají imunitu a nepoškozuje rostliny. Navíc - měď je prakticky jediný oficiálně povolený preparát k boji proti bakteriálním onemocněním rostlin

Druhý důležitý preparát je obyčejná, na jemno rozemletá, síra. Rostlinám neškodí a skvěle chrání proti chorobám i škůdcům, s výjimkou klíšťat.

Škůdce je nejlepší odradit

Česnek

Česnek přináší rostlinám stejné výhody jako člověku. Dokáže je ochránit před nemocemi i škůdci, kteří také těžko snášejí jeho intenzivní zápach. Odpuzuje molice, třásněnky, šedou plíseň, hnilobu kořenů a bakterie, které způsobují skvrny na listech. 

Na výrobu vám postačí 100 gramů drcených stroužků česneku, které zalijete teplou vodou a necháte 24 hodin odstát. Poté česnek sceďte, nařeďte 5 litry vody. Postřikujte roztokem rostliny, zejména spodní části listů. Naředěný roztok také můžete nalít ke kořenům, čímž se posílí jejich imunita, odstraní škůdci v půdě a sníží pravděpodobnost hniloby. 

Odvar z chilli papričky 

Chilli papričky ochrání před listožravými škůdci. Připravte si 50 gramů čerstvých nebo 25 gramů sušených chilli papriček a nakrájejte je na jemno. Zalijte 1 litrem vařící vody, přikryjte pokličkou a vařte 10 minut. Poté nechte 24 hodin odstát. Na závěr nálev sceďte, nařeďte 5 litry vody, 20-30 gramy pracího slizu a bylinky ošetřete. Mýdlový sliz se dá použít jako insekticid i samotný, ale v kombinaci s chilli papričkami bude daleko účinnější.

Tabákový prášek 

Díky obsahu nikotinu tabák odpuzuje škůdce a hmyz. Suché tabákové listy rozdrťte na prach, zalijte vařící vodou a nechte 24 hodin odležet. Sceďte, dořeďte 3 litry vody a smíchejte s 20 gramy domácího mýdlového prášku. 

Tabákový prášek se dá použít i suchý. Stačí ho nasypat do půdy v květináči a zapracovat trochu do hloubky. Když prach z tabáku smícháte s dřevěným popelem nebo hořčičným práškem, vznikne vám navíc kromě ochrany před škůdci také skvělá výživa pro rostliny.

Směs z kurkumy dokáže zničit také plísně.
Směs z kurkumy dokáže zničit také plísně. | Zdroj: monticello / Depositphotos

Univerzální typ 

Kurkuma má silné antibakteriální i antimykotické účinky (tj. proti plísním). Největší výhodou kurkuminu je, že se skvěle vstřebává v alkoholu i tucích. Stačí 10 gramů prášku kurkumy, špetka černého mletého pepře a 200 ml vodky. Vše smíchejte a nechte 24 hodin uležet na tmavém místě při pokojové teplotě. Poté nařeďte 1 panáka extraktu dvěma litry vody a naneste na rostliny. 

Na tmavém místě vám roztok vydrží až půl roku a stačí ho nanášet každých 10-14 dní. 

Kurkumu můžete přidat také do mýdlového roztoku. Tento prostředek odradí choroby i škůdce a vaše bylinky už vám budou dělat jen radost.

Prevenci neodkládejte na později

Veškeré zmíněné prostředky vám pomohou na začátku, při prvním projevech nemocí a škůdců bylinek. Výhodou je, že si je snadno a levně vyrobíte doma. Na léčbu nemocných rostlin už je pak potřeba chemický preparát. Kromě přípravku z kurkumy, který je velmi intenzivní, je ideální preventivně stříkat bylinky 1-2 krát týdně. 

Na závěr je důležité připomenout, že ochranné prostředky je stejně jako hnojivo nejlepší aplikovat večer. V kombinaci se slunečním svitem by tyto ochranné prostředky mohly způsobit vážné popáleniny na listech a stoncích bylin a přinesly by ve výsledku více škody, než užitku.

Zdroje článku: