Nejchutnější recepty z avokáda, které možná ještě neznáte
Guacamole
Avokádová klasika, která neurazí a pro rychlou přípravu je společně s nachos ideální pochoutkou při večerním posezení u televize.
- 1 avokádo
- citronová šťáva
- 1/2 cibule
- cherry rajčátka
- 1 stroužek česneku
- sůl
- pepř
- chilli
Zralé avokádo rozkrojíme, zbavíme se pecky a vyndáme ze slupky. Vnitřek rozmačkáme vidličkou, ne však do úplné pěny, je chutnější, když si zachová svoji strukturu. Přidáme jemně nasekanou cibuli, na jemno nakrájená rajčátka a prolisovaný česnek. Přelijeme citronovou šťávou a dle chuti osolíme, opepříme, případně přidáme chilli.
Avokádová polévka
Avokádová polévka lze připravit na teplý i studený způsob. Nejčastěji se servíruje za studena, vodu ale lze nahradit zeleninovým vývarem a po rozmixování s avokádem ji ještě prohřát.
- 2 avokáda
- 1 salátová okurka
- 1 stroužek česneku
- 1 citron
- 150 ml bílého jogurtu
- 250 ml vody
- mletý koriandr
- sůl
- pepř
Připravíme si mixér, do kterého dáme oloupané avokádo. Přidáme okurku, kterou oloupeme a vydlabeme vnitřní semínka, dále stroužek česneku, koriandr, šťávu z citronu a nastoruhanou kůru. Zalijeme jogurtem a během mixování přiléváme vodu. Dobře rozmixovanou směs ochutíme, pro ideální výsledek necháme uležet v chladu. Servírujeme například s krutony.
Vegetariánský tatarák
S bagetou servírovaný tatarák poslouží jako předkrm nebo rychlovka k večeři.
- 2 avokáda
- 1 červená cibule
- 2 lžíce krájených sušených rajčat
- 1 lžíce kaparů
- čerstvý koriandr
- citronová šťáva
- sůl
- pepř
Tentokrát avokádo nedrtíme, ale opatrně pokrájíme na kostičky. Dáme do misky, přelijeme citronovou šťávou a promícháme. Přidáme nadrobno nasekanou cibuli a hrst koriandru, sušená rajčata a kapary. Osolíme, opepříme a můžeme podávat.
Nepečený čokoládový dort z avokáda a datlí
Avokádo poslouží i cukrářům. Když přivřeme oči nad čokoládou, jedná se o zdravý a zároveň velmi chutný dezert.
- 200 g lískových ořechů
- 200 g vypeckovaných sušených datlí
- 5 lžic kakaa
- 2 větší zralá avokáda
- 3 lžíce medu nebo datlového sirupu
- špetka soli
- 40 g hořké čokolády
Datle namočíme do horké vody, oříšky opražíme a odslupkujeme. Zhruba půl hrnku ořechů dáme stranou, zbytek rozmixujeme na mouku. Rozmixujeme také datle, ke kterým postupně přidáváme rozmixované ořechy a 2 lžíce kakaa. Lehce lepivé těsto vmačkáme na dno dortové formy vyložené pečicím papírem.
Dužinu avokádo vyšleháme na pěnu, přidáme med, sůl a zbytek kakaa. Tímto krémem potřebe korpus, zalijeme rozpuštěnou čokoládou a posypeme zbytkem ořechů.
Zdroje: