Recept: Jak správně udělat pečený čaj?

Recept: Jak správně udělat pečený čaj?
Pečený čaj je jednoduchá záležitost, avšak mě udivuje, že hodně lidí ho ani nezná. Hodí se především na podzim a zimu jako vhodná alternativa normálního čaje, ale neříkám, že bychom ho nemohli jíst/pít i v jiném ročním období. 

Druhy pečeného čaje:

  • pečený čaj s borůvkami
  • rybízový pečený čaj
  • rakytníkový pečený čaj
  • směs ovoce ze zahrádky
  • jablkový pečený čaj
  • jahodový, brusinkový, ostružinový, pomerančový,...
  • pečený čaj s černými jeřabinami
  • pečený čaj s šípkem

Existuje tolik druhů, že bychom tady dnes nevyjmenovávali nic jiného. Na pečený čaj můžete použít skoro každé ovoce, které máte na zahrádce.

Můžete i experimentovat a dát čaji jinou chuť. Tady se meze opravdu nekladou!

Jak na pečený čaj? –⁠ RECEPT

Základem každého pečeného čaje je především to ovoce. Množství záleží především na tom, jaké ovoce právě v ruce máte a se kterým budete pracovat. Nezapomeňte ale na jednu věc, radši víc než míň! Ovoce můžeme použít i mražené, ale pečené čaje jsou výborné z ovoce, kterého na zahrádce máte hromady a potřebujete se ho jednoduše trochu zbavit. 

I když si můžeme na čaj vzít téměř jakékoli ovoce, měl by být vyvážený, čili půlka jeho surovin by měla být kyselejší, aby se chuť zvýraznila.

Co bude potřeba?

  • cca 2-3 kg ovoce (podle druhu)
  • 500 gramů - 1,25 kg cukru krystal (pokud se nám bude zdát čaj málo sladký a budeme přidávat cukr, měli bychom správně přidat i ovoce)
  • 2 citróny
  • koření na dochucení (hřebíček, skořici,...)
  • rum, griotku nebo vodku (přibližně 2 decilitry) –⁠ nezbytná položka v seznamu potřeb na pečený čaj 

Postup

  • Nejprve si ovoce pečlivě omyjeme a nakrájíme ho na menší kousky.
  • V misce si dáme dohromady nakrájené ovoce, cukr, oloupaný citron, který bude nakrájený na kousky, koření a podle chuti trochu alkoholu (od oka). Předehřejeme si troubu na cca 210-220 stupňů. 
  • Směs, kterou jsme si připravili důkladně promícháme a rozprostřeme na pekáč. 
  • Vložíme ho do trouby a za občasného míchání ho tam necháme do té doby, než ovoce pustí šťávu. 
  • Doba trvání je zhruba 45 minut, ale sami poznáte, zda je potřeba pekáč vyndat či ne. 
  • Když se čaj bude péct, můžeme si mezitím připravit sklenice, které velice pečlivě omyjeme a vysušíme zcela dosucha, jinak by se nám čaj mohl kazit. 
  • Až se směs upeče, horkou ji opatrně lejeme do připravených sklenic (neopařit se!). 
  • Poté, co sklenice naplníme, je zavíčkujeme a na asi 5 minutek je otočíme víčkem dolů. 

No, a to je celé, docela jednoduché ne? Příprava pečeného čaje nezabere takovou dobu a je to lahůdka. Jeho přípravu můžeme pojmout jakkoliv. Někdo čaj zalije teplou vodou a pije ho jako horký nápoj, který nádherně zahřeje především ve studeném období. Někdo si přidává pečený čaj do jogurtu či tvarohu a využívá ho k jídlu. Mezi další přípravu můžeme zařadit třeba jeho zalití bublinkovou vodou, což se hodí především v létě a funguje to jako příjemné osvěžení!

Tak hurá do toho!

 

Zdroj:

  • autorský text