Recept: Jak správně udělat pečený čaj?
Druhy pečeného čaje:
- pečený čaj s borůvkami
- rybízový pečený čaj
- rakytníkový pečený čaj
- směs ovoce ze zahrádky
- jablkový pečený čaj
- jahodový, brusinkový, ostružinový, pomerančový,...
- pečený čaj s černými jeřabinami
- pečený čaj s šípkem
Existuje tolik druhů, že bychom tady dnes nevyjmenovávali nic jiného. Na pečený čaj můžete použít skoro každé ovoce, které máte na zahrádce.
Můžete i experimentovat a dát čaji jinou chuť. Tady se meze opravdu nekladou!
Jak na pečený čaj? – RECEPT
Základem každého pečeného čaje je především to ovoce. Množství záleží především na tom, jaké ovoce právě v ruce máte a se kterým budete pracovat. Nezapomeňte ale na jednu věc, radši víc než míň! Ovoce můžeme použít i mražené, ale pečené čaje jsou výborné z ovoce, kterého na zahrádce máte hromady a potřebujete se ho jednoduše trochu zbavit.
I když si můžeme na čaj vzít téměř jakékoli ovoce, měl by být vyvážený, čili půlka jeho surovin by měla být kyselejší, aby se chuť zvýraznila.
Co bude potřeba?
- cca 2-3 kg ovoce (podle druhu)
- 500 gramů - 1,25 kg cukru krystal (pokud se nám bude zdát čaj málo sladký a budeme přidávat cukr, měli bychom správně přidat i ovoce)
- 2 citróny
- koření na dochucení (hřebíček, skořici,...)
- rum, griotku nebo vodku (přibližně 2 decilitry) – nezbytná položka v seznamu potřeb na pečený čaj
Postup
- Nejprve si ovoce pečlivě omyjeme a nakrájíme ho na menší kousky.
- V misce si dáme dohromady nakrájené ovoce, cukr, oloupaný citron, který bude nakrájený na kousky, koření a podle chuti trochu alkoholu (od oka). Předehřejeme si troubu na cca 210-220 stupňů.
- Směs, kterou jsme si připravili důkladně promícháme a rozprostřeme na pekáč.
- Vložíme ho do trouby a za občasného míchání ho tam necháme do té doby, než ovoce pustí šťávu.
- Doba trvání je zhruba 45 minut, ale sami poznáte, zda je potřeba pekáč vyndat či ne.
- Když se čaj bude péct, můžeme si mezitím připravit sklenice, které velice pečlivě omyjeme a vysušíme zcela dosucha, jinak by se nám čaj mohl kazit.
- Až se směs upeče, horkou ji opatrně lejeme do připravených sklenic (neopařit se!).
- Poté, co sklenice naplníme, je zavíčkujeme a na asi 5 minutek je otočíme víčkem dolů.
No, a to je celé, docela jednoduché ne? Příprava pečeného čaje nezabere takovou dobu a je to lahůdka. Jeho přípravu můžeme pojmout jakkoliv. Někdo čaj zalije teplou vodou a pije ho jako horký nápoj, který nádherně zahřeje především ve studeném období. Někdo si přidává pečený čaj do jogurtu či tvarohu a využívá ho k jídlu. Mezi další přípravu můžeme zařadit třeba jeho zalití bublinkovou vodou, což se hodí především v létě a funguje to jako příjemné osvěžení!
Tak hurá do toho!
Zdroj:
- autorský text