Jak sklízet a zpracovat rakytník

Jak sklízet a zpracovat rakytník
Zářivé oranžové perly rakytníku koncem srpna a v průběhu září zdobí zahrady a parky. Na nejvyšších větvích si s chutí smlsnou ptáci, ale přístupnější plody můžeme využít my. Přichystejte si vitamínové bomby pro sychravé dny.
Obsah článku
  1. Léčivé účinky
  2. Sběr
  3. Využití

Léčivé účinky

Rakytník obsahuje mnoho vitamínu C, stejně jako vitamínu A a karotenoidů. Díky vysokému obsahu antioxidantů chrání naše buňky před škodlivými volnými radikály. Už staří Číňané používali celou rostlinu rakytníku, včetně kůry a listů, do více než 200 léčivých i potravinářských tinktur.

Zdroj: Autor: ShotnCut / Shutterstock

Rakytníkem léčili téměř vše od očí a až po onemocnění srdce či ledvin. 

Sběr

Plody rakytníku musíme trhat s citem. Přezrálé plody mají tenkou slupku a při neopatrné manipulaci se rozprsknou jako práskací kuličky s oranžovou náplní. Rakytník můžeme sklízet od září do prvních mrazů. Jakmile se teploty začnou blížit k nule, bude velice obtížné plody sesbírat ručně. Každé dva roky proto můžeme rakytník v období sklizně prořezat, větvičky vložit do mrazáku a poté plody z větví snadno odstranit. Rok po střihu však potřebují stromy odpočívat a z prořezu se zotavit.  

Využití

Pokud si chcete rakytník uchovat i na zimu, nejjednodušší je rakytníkové perly zamrazit do malých krabiček nebo sáčků. Během roku pak můžete užívat čerstvý rakytník postupně a v malém množství. S oblíbeným sladidlem jej můžete rozmixovat a skrz drobné sítko přecedit na šťávu. Plody si můžete také usušit nebo naložit do alkoholu na léčivou tinkturu.

Rakytník
Zdroj: Paolio / Shutterstock

Zdroj:

  • Autorský text