Rajčatům hrozí sucho, které jim způsobuje stres: Nárazové silné deště však nepřinášejí řešení, ohrožují rajčata chorobami

Rajčatům hrozí sucho, které jim způsobuje stres: Nárazové silné deště však nepřinášejí řešení, ohrožují rajčata chorobami
Starat se o rajčata není jen tak. Je zapotřebí pořádně zalévat, obzvláště přijde-li vlna veder. Na druhou stranu když zaprší, rajčata mohou onemocnět zejména houbovými chorobami. Jak se bránit proti oběma pohromám?

Chemikálie, zejména pesticidy, nejsou vhodné řešení

Občas se stane, že rajčata onemocní. Většina chorob napadá i další lilky, jakými jsou například brambory či papriky. Nicméně postříkání rostlin pesticidy obvykle není moudré řešení. Existují i jiné metody. Nejenže rajčata nebudou vystavena působení jedu, ale také se jim dostane větší pomoci. V první řadě je vhodné si všimnout příznaků chorob rajčat.

Kulaté skvrny na listech se napřed objevují na dolních listech a postupují nahoru. Následně se nemoc přesouvá na stonky, které černají a odumírají. V tomto případě je první pomocí vyměnit samotnou půdu. Zárodky této choroby se totiž schovávají právě v ní a čekají, až mohou napadnout vaše rostlinky. Riziko onemocnění se zvyšuje, pokud rajčata zasadíte do hlíny, kde jste již dříve pěstovali jiná rajčata.

Jsou-li skvrny černé a hned od začátku napadají kromě listů i stonky či dokonce samotné plody rajčat, pomoc je vhodné zintenzivnit. Nakonec nemoc napadne i kořeny. V tom případě je vhodné vydezinfikovat i ploty, kůly a další opěry rajčat, a sice dezinfekcí pro rostliny.

Toto byly ty nejhlavnější, další běžnou nemocí je onemocnění plísnílisty rajčat žloutnou a nakonec blednou či přecházejí do hnědé barvy. Také plody na sobě nesou známky hniloby. Toto onemocnění je nevyhnutelné, když zasazujete rostliny po jejich předcích. Proto se ujistěte, že když se zbavíte rostliny rajčete, na stejném místě několik let nevysadíte jejich následovníky.

Nebezpečí chorob se může šířit i půdou

Půda je vlastně nejlepší místo, kde najít rajčatové choroby. Některé odrůdy rajčat jsou odolnější vůči chorobám a nic se jim nestane. Pokud takovou odrůdu nemáte, jednoduše ji vysaďte někde jinde. Je to snadné řešení, které vás ušetří od stresu z toho, proč ta rajčata mají tak netradiční skvrny a proč se jim nedaří.

Také je důležité neházet listy nemocných rajčat do kompostu, mohly by choroby roznést.

Rajčata potřebují vodu, aby správně rostla a netrpěla stresem.
Rajčata potřebují vodu, aby správně rostla a netrpěla stresem. | Zdroj: belchonock / Depositphotos

Nedostatek vody způsobuje rajčatům stres a ta mohou přestat růst

Sucho vytváří stres v nejedné rostlině a ani rajčata nejsou proti tomuto stresu odolná. A opět, některé odrůdy jsou proti stresu odolnější než jiné.

Jakmile se stres projeví, začnou se dít věci, které nejsou dobré. Ty odrůdy, které stres snášely nejhůře, podle studie rostly opožděně, schopnost fotosyntézy se výrazně narušila a také schopnost rostliny vylučovat odpadní látky za moc nestála.

Abyste svým rajčatům pomohli, je dobré pravidelně zavlažovat. Rajčata, obzvláště v období vývinu plodů, potřebují větší množství vody. Minimálně dvakrát denně kontrolujte, zda je půda vlhká. Pro delší vlhkost můžete kolem rajčat aplikovat mulč.

Spodní vrstvy listů je navíc lepší ustřihávat, a to kvůli nižší pravděpodobnosti výskytu plísní a dalších chorob.