Rajčatová SOS: Řešení běžných problémů a záchrana úrody

Rajčatová SOS: Řešení běžných problémů a záchrana úrody
Rajčata patří mezi nejoblíbenější plodiny českých zahrádkářů. Je to pochopitelné, protože jsou nenáročná na podmínky, nevyžadují přílišnou pozornost a navzdory tomu odměňují pěstitele bohatou úrodou. Přesto se vyskytnou okamžiky, kdy i rajčata volají SOS! Je na zahrádkáři, aby toto volání o pomoc vyslyšel.

Obecné rady pro pěstování rajčat

Mezi obecné rady, jak léčit nemocná rajčata, patří doporučení odstranit infikované části rostlin vždy s domovním odpadem pryč. Rozhodně by se neměly nechat kompostovat. Rajčata by rovněž neměla být vysazována příliš nahusto, aby v době růstu zůstala jejich cirkulace kvalitní. Rostliny by také měly být dostatečným způsobem pohnojeny, protože přísun živin v odpovídajícím poměru zásadním způsobem ovlivňuje následnou podobu úrody. Některá rajčata jsou vůči chorobám náchylnější než ostatní, obecně ale platí, že některé nemoci postihují všechny druhy rajčat bez rozdílu.

Části rostlin napadené padlím nemají na zahradě co dělat

Častou nemocí rajčat je padlí. Ve chvíli, kdy se na listech a stoncích infikovaných rostlin rajčat objeví moučkově bílá patina, je na čase začít jednat. S padlím se lze nejčastěji setkat v teplém a suchém létě. Postupem času listy rajčat žloutnou a hnědnou, přičemž následně opadávají. Části rostlin napadené padlím musí být ihned odstraněny, aby se plíseň nešířila dále na rajčata. Rostliny je vhodné kvůli prevenci dalšího šíření nemoci jednou týdně postříkat koncentrátem z vody a přírodního mýdla.

Hniloba květů jde ruku v ruce s nedostatkem vápna

Když se na listech a plodech rajčat objeví hnědé a černé skvrny, jež se časem rozšiřují a tvrdnou, můžeme si být jisti, že jsou naše rajčata napadena hnilobou. Nejedná se o houbové onemocnění, jak se často předpokládá, ale spíše o důsledek nedostatku vápníku. Efektivní léčba proto spočívá v přidání syceného vápna. Když se rostlině odstraní listy pod prvním trsem plodů, zajistí se tím dostatečné předání živin přímo rajčatům. Nejlepší prevencí hniloby je ovšem dostatečná zálivka, a to hlavně v horkém počasí. Půdu je také možné na množství vápníku v ní otestovat. Když je pH nižší než 5, je potřeba vápník do půdy doplnit.

Hniloba se projeví například tím, že plody mají hnědé a černé skvrny
Hniloba se projeví například tím, že plody mají hnědé a černé skvrny | Zdroj: MilaUsmanova / Depositphotos

Pozdní plíseň nemusí zničit celou úrodu

Hlavně ve vlhkých létech se u rajčat vyskytuje pozdní druh plísně, které zapříčiňuje velké kašovité skvrny na plodech a hnědé skvrny na vadnoucích listech. Platí, že postižené části rostlin musí být co nejrychleji odstraněny a vyhozeny do organického odpadu. Plody, které ještě nebyly napadeny, lze sklidit i zelené. Pokud zůstanou zdravá, dozrají po sběru.

Popraskaná rajčata jsou jen estetickou vadou

Patrně každý zahrádkář se již někdy setkal s tím, že se mu krásně červené plody těsně před sklizní roztrhnou. Popraskané ovoce ale není možné vnímat jako známku nějaké nemoci. Jedná se spíše o důsledek nerovnoměrného zavlažování. Když se rostliny rajčat v suchém období náhle přílišně zalijí, doslova nabobtnají, což má za důsledek, že vypadnou ze své slupky. Pokud rajčata popraskají, nedá se s tím samozřejmě již nic dělat. Dobrá zpráva však je, že se nejedná o žádnou nemoc, ale o důsledek nerovnoměrné a nedostatečné zálivky.

Zdroje článku: