Rajčata lze hnojit různými způsoby: Dostatek těch správných živin jim můžete poskytnout i zalitím kravským mlékem

Rajčata lze hnojit různými způsoby: Dostatek těch správných živin jim můžete poskytnout i zalitím kravským mlékem
Plody rajčat jsou velmi chutné a určitě stojí za tu námahu vypěstovat si vlastní. Nicméně zároveň jsou velmi náročná, když se plody tvoří. Pravidelné hnojení je důležité. Živiny rajčatům dodá i obyčejné kravské mléko.

Hnojivo za pár korun přímo z lednice

Pro hnojivo nemusíte jezdit do obchodu. A to dokonce ani u tak náročných strávníků, jakými jsou rajčata. Ta potřebují živiny nejen na výživu plodů, ale také listů, stonků a kořenů. Nedostatek živin vede k větší náchylnosti vůči nemocem. Naštěstí svým rajčatům můžete snadno pomoci, aniž byste utráceli za hnojivo. Postačí vám kravské mléko z lednice a voda. V čem je mléko tak nápomocné?

Zejména přispívá ke správnému klíčení rajčat. Mohou za to aminokyseliny, které se zapříčiní o správný růst nejen rajčat, ale i ostatní zeleniny, a také vápník.

Zalití tak velkou koncentrací kyseliny mléčné by ale rajčatům spíše uškodilo než pomohlo, a tak je mléko nutné napřed zředit vodou, než dojde k samotnému zalévání. Nejlepší je použít dešťovku, která obsahuje menší množství vápníku (hlavně z toho důvodu, že mléko obsahuje vápníku habaděj a takové předávkování by některá rajčata neunesla).

Zřeďte jeden díl mléka a osm dílů vody. Důkladně promíchejte a nalijte do konve či do konvičky. Rajčata touto směsí zalijte jako v případě zalévání obyčejnou vodou. Tento postup provádějte maximálně dvakrát do měsíce. Pokud vám zbyde mléčná voda, můžete zalít i jiné rostliny, kterým rovněž prospívá, například další zeleninu, orchideje nebo růže.

Kávový lógr pro větší plodnost

Další a o něco známější metoda je vysušení kávového lógru a zapracování do půdy nejlépe hráběmi. A opravdu to funguje. Pokud jste však v minulosti podobný experiment na rajčatech prováděli a rostliny vám následně odumřely, bylo to tím, že se jednalo o malé sazeničky. Ty totiž mají na kofein silnou intoleranci.

Naopak když lógr zapracujete do hlínu u starších rostlin, zanedlouho si všimnete pozitivních výsledků. Rajčata se stanou plodnějšími a také jejich růst se zlepší.

Lógr lze aplikovat i na jahody či okurky a také má dobrý vliv na hortenzie.

Lepší chuť rajčatům dodá kopřivové hnojivo.
Lepší chuť rajčatům dodá kopřivové hnojivo | Zdroj: BestPhotoStudio / Depositphotos

Kopřivové hnojivo zajistí důležité minerály

O kopřivovém hnojivu byste měli popřemýšlet hlavně tehdy, pokud vám plody rajčat přijdou chuťově nevýrazné. Chcete-li mít nejchutnější rajčata v celém sousedství, doporučujeme vám si kopřivové hnojivo vyrobit.

Jeden kilogram kopřiv nakrájejte a umístěte do nádoby a přilévejte vodu, dokud všechny kousky nebudou ponořeny. Počítejte s výdajem přibližně deseti litrů vody. Následně nádobu přiklopte a nechte dva týdny. Každý den se vracejte, abyste kopřivy promíchali. Bohatě stačí jednou denně. Jakmile přestanou vznikat bubliny, vaše hnojivo je připraveno k použití.

Z těchto tří metod si jistě vyberete tu pravou. Mléko je součástí snad každé domácnosti, a proto se jedná o nejdostupnější metodu ze všech tří uvedených. Kafe totiž nepije každý, avšak mléko si najde své místo i jako součást nejednoho chutného pokrmu. A dodává živiny nejen nám, ale rovněž rajčatům.

Zdroje článku: