Quinoa: Jak připravit a zařadit do jídelníčku tuto superpotravinu
Surovina pro všechny
Semena merlíku čínského oplývají lahodnou chutí. Jsou přímo nasáklé bílkovinami a výživnými látkami jako je hořčík, vitamín B2 nebo železo. Pokud musíte dodržovat diabetickou stravu, pak je tato potravina právě pro vás – má glykemický index pouhých 35. Oblíbená je i u celiaků, a to díky tomu, že neobsahuje lepek, a je skvělou náhražkou těstovin.
Kam quinou zařadit ve svém jídelníčku?
Je to velmi jednoduché, můžete začít například tím, že quinoou nahradíte rýži.
Dál ji můžeme použít:
- jako zahušťovadlo polévek,
- do bramboráků,
- do zeleninových salátů,
- či jí nahradit až 10 % mouky.
Připravte si pokrm snů
Na to, jak správně uvařit quinou je na internetu nespočet receptů, nám se nejvíc osvědčil tento postup, který se skládá z 2 jednoduchých kroků.
Namočte ji alespoň na 5 minut, pomůže to uvolnění výživných nutričních látek a zkrátí doby vaření, navíc získáte lépe představu o tom, kolik jí ve finále bude mít. Dalším bodem je vaření ve vývaru. Mnohem lépe ji ochutí a výsledek bude efektivnější.
Bílá, červená či černá?
Quinou můžete koupit ve třech barvách – není nic úžasnějšího, než když jí podtrhnete krásu vašeho pokrmu. Vybírejte s ohledem na to, jakého designu či výsledného efektu chcete na talíři docílit. Lahodné jsou totiž všechny stejně!
Naštěstí se dá pořídit v každém supermarketu nebo zdravé výživě. Tak si připravte peněženku, tašku a pospíchejte doplnit zásoby.
Zdroj:
- autorský text